Chatt och mejl. Foto och video. Bloggar och fildelning. Ja, det här är några av de saker som vi framför allt använder datorn till – i alla fall om vi får tro Microsoft.

Datorjätten har analyserat datoranvändarnas behov i detalj, och resultatet har blivit ett paket med gratisprogram och tjänster som kallas Windows Live.

Tidigare ingick de i Windows, men nu har Microsoft valt att renodla Windows. När du köper en dator ingår med andra ord mindre lullull och i stället får du hämta olika program själv via internet.

Mycket i Live-paketet har flera år på nacken, men nyligen lanserades en helt ny version, och i den här skolan visar vi hur programmen och tjänsterna fungerar. I första lektionen fokuserar vi på Windows Live Messenger.

Mer än bara chatt
I sin enklaste form används Messenger för textchatt. Om du och en vän har programmet installerat kan ni kommunicera via ett gemensamt chattfönster. Så snart någon skriver något syns det på båda skärmarna. Men ni är förstås inte begränsade till att använda tangentbordet. Med mikrofon och hörlurar/högtalare förvandlas Messenger till en telefon – och med hjälp av webbkamera blir den en videotelefon. Det går dessutom precis lika bra att prata med en person som att sätta igång ett gruppsamtal.

En annan finess är fjärrhjälpen – som gör att den du chattar med kan få full kontroll över din dator. Det här är bra om du behöver få datorsupport. Du kan även spela spel och dela filer med hjälp av Windows Live Messenger.

Kopplas till Facebook
För att kommunicera med andra krävs att användarna lägger till varandra i kontaktlistorna, och de senaste åren har Windows Live Messenger blivit ett mer socialt program. Du kopplar en personlig profil till ditt Messenger-konto, och gör statusuppdateringar som visar vad du håller på med.

Den här biten av programmet påminner om Facebook – och i den senaste versionen av Windows Live Messenger flyter ­programmet ihop med nätets sociala tjänster.

Tanken är att Messenger ska vara det enda program du behöver för dina digitala kontakter.
_______________________________________________________________

KOM IGÅNG MED WINDOWS LIVE MESSENGER

1. Registrera dig.
Det första du måste göra är att registrera dig som användare. Då får du ett Live ID som du använder för att logga in på samtliga tjänster. Om du redan har en Hotmail- eller Live-adress för mejl kan du använda den, annars registrerar du dig på signup.live.com.

2. Hämta programmen. Alla program i Live-paketet är gratis, och du hämtar dem på explore.live.com. Klicka på Hämta, Kör och välj Installera Windows Live Essentials om du vill installera alla program eller Välj de program du vill installera för att bestämma själv. Genom att klicka på Installera startar du en självförklarande installationsguide.

3. Logga in. När programmen har installerats öppnar du ­Windows Live Messenger genom att klicka på Start-knappen, skriva Live Messenger och sedan trycka på Retur. Logga in med ditt Live ID. Du kan låta programmet komma ihåg dina inloggningsuppgifter genom att kryssa i rutorna Kom ihåg mig och Spara mitt lösenord. Vill du slippa logga in manuellt kryssar du även i Logga in mig automatiskt.

4. Välj läge. Du kan visa Live ­Messenger på två olika sätt. Väljer du det sociala läget ser du alla dina kontakters uppdateringar och bilder medan du som bara vill se din kontaktlista väljer det komprimerade läget. Du byter läge med växlingsknappen till höger.


Gratis. Du hämtar program i Live Essentials utan kostnad på nätet.

SÅ FUNKAR LIVE MESSENGER


A. Profilbild.
Det här är din profilbild. Vill du byta klickar du bara på den och väljer en ny. Har du webbkamera kan du till och med ta en bild på direkten.

B. Status. Här fyller du i din statusupp­datering, alltså exempelvis vad du gör, var du är eller vad du tänker på. Du kan även lägga till foton, länkar och videoklipp. Som du ser visas statusuppdateringen i exemplet både i Messenger och på ­Facebook.

C. Synlighet. Välj om dina kontakter ska se dig som online, upptagen – eller om du ska vara osynlig. Du kan också logga ut.

D. Mejl. Öppna inkorgen för din mejl.

E. Läge. Om du inte vill se alla sociala uppdateringar klickar du här. Då visas ett mindre fönster med enbart din kontaktlista.

F. Sök. Du som har många kontakter kan söka efter ett namn här.

G. MSN. Byt mellan dina vänners statusuppdateringar och MSN:s startsida med nyheter.

H. Visning. Bestäm vilka uppdateringar som ska visas. Högdagrar fokuserar på dina favoriter, senaste visar samtliga uppdateringar i ­tidsordning, jag visar upp dina egna uppdateringar, foton visar dina kontakters bilder medan mer låter dig visa exempelvis länkar och videoklipp. Cirkelpilen ­uppdaterar sidan.

I. Uppdateringar. Till vänster syns dina kontakters uppdateringar och till höger deras bilder. Om du vill kommentera klickar du på pratbubblan.

J. Chattkontakt. Här visas alla dina uppkopplade kontakter, oavsett om de finns på Messenger eller exempelvis ­Facebook. Vill du börja chatta med en person dubbelklickar du på namnet.

K. Andra nätverk. Vill du utöka? Klicka här för att koppla ihop fler sociala tjänster med Messenger.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows Live.
Tid: 10 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med Windows Vista eller Windows 7.


Det här lär du dig:

  • Grundtanken i Windows Live-paketet.
  • Hur du skapar ett Live-konto.
  • Att installera Live-programmen.
  • Använda Windows Live ­Messenger.

Del 1
Lär dig grunderna i Windows Live och få full koll på dina kompisar genom att koppla ihop Messenger och Facebook. (Den här skolan.)

Del 2
Så använder du Photo Gallery för att få ordning på dina digitalbilder – och så delar du dem med Skydrive och Hotmail. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 3

Du lär dig redigera dina videofilmer i Movie Maker. Det färdiga resultatet bränner du på dvd eller publicerar på Youtube. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 4

Vi går igenom hur Live Mail håller ordning på mejl och kalendrar samt tittar närmare på hur du skapar bloggar och hemsidor med Writer. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 5
Så använder du Mesh för att dela filer både med dig själv och med andra. Lär dig använda den smarta näthårddisken Skydrive. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)