SÅ FÅR DU MER KRAFT I CHATTEN
För att börja chatta med en person dubbelklickar du på namnet i kontaktlistan. Nu öppnas ett nytt fönster – och det är bara att sätta igång och skriva.


Pratglad. Med chattfunktionen i Messenger kan du både skriva och prata.

Du kan liva upp din text med olika tecknade figurer, så kallade uttryckssymboler (A) och du kan påkalla din kontakts uppmärksamhet med en vibb (B) som får chattfönstret att vibrera.

För att samtala med fler än två personer klickar du på Bjud in (C).Om ni inte nöjer er med textkommunikation kan du klicka på pilen vid Videosamtal (D). Här är det möjligt att starta ett röstsamtal via mikrofon/hörlurar eller en videochatt.

Väljer du alternativet Videomeddelande kan du spela in ett meddelande med webbkameran och skicka och för att skicka röstmeddelande klickar du på knappen (E) eller trycker ned F2-tangenten.

DELA FILER OCH VISA BILDER
Du kan använda dig av Messengers chattfunktion för att dela på dokument och bilder. Det här gör du genom att klicka på knappen Dela (F på bilden ovan) Väljer du Filer på datorn kan du skicka över en valfri fil som mottagaren kan spara på sin hårddisk medan Bild från Bing och Webbsida från Bing låter dig visa resultatet från en webbsökning för din chattkamrat.

För att titta på bilder tillsammans väljer du Foton från datorn eller Foton från onlinealbum. De bilder du öppnar visas för er båda, och om du ­bläddrar mellan bilderna ändras visningen på båda skärmarna. Om mottagaren vill spara bilden på sin egen hårddisk är det bara att högerklicka.


Bildad. Det är enkelt att visa bilder i Messenger.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows Live.
Tid: 10 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med Windows Vista eller Windows 7.


Det här lär du dig:

  • Grundtanken i Windows Live-paketet.
  • Hur du skapar ett Live-konto.
  • Att installera Live-programmen.
  • Använda Windows Live ­Messenger.

Del 1
Lär dig grunderna i Windows Live och få full koll på dina kompisar genom att koppla ihop Messenger och Facebook. (Den här skolan.)

Del 2
Så använder du Photo Gallery för att få ordning på dina digitalbilder – och så delar du dem med Skydrive och Hotmail. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 3

Du lär dig redigera dina videofilmer i Movie Maker. Det färdiga resultatet bränner du på dvd eller publicerar på Youtube. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 4

Vi går igenom hur Live Mail håller ordning på mejl och kalendrar samt tittar närmare på hur du skapar bloggar och hemsidor med Writer. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 5
Så använder du Mesh för att dela filer både med dig själv och med andra. Lär dig använda den smarta näthårddisken Skydrive. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)