Endast dagar efter att Ipad lanserades i Sverige så släpptes surfplattan även officiellt i Thailand. Trots att de svenska priserna på Ipad var lägre än väntat, så är priserna i Thailand ännu lägre.

Här är en prisjämförelse mellan de olika modellerna:

Priserna i Sverige:

 • Ipad Wifi 16 GB minne - 4 695 kronor
 • Ipad Wifi 32 GB minne - 5 595 kronor
 • Ipad Wifi 64 GB minne - 6 495 kronor
 • Ipad Wifi+3g 16 GB minne - 5 795 kronor
 • Ipad Wifi+3g 32 GB minne - 6 695 kronor
 • Ipad Wifi+3g 64 GB minne - 7 595 kronor

Priserna i Thailand (kan variera beroende på växelkursen)

 • Ipad Wifi 16 GB minne - cirka 3 695 kronor
 • Ipad Wifi 32 GB minne - cirka 4 389 kronor
 • Ipad Wifi 64 GB minne - cirka 5 090 kronor
 • Ipad Wifi+3g 16 GB minne - cirka 4 621 kronor
 • Ipad Wifi+3g 32 GB minne – cirka 5 320 kronor
 • Ipad Wifi+3g 64 GB minne - cirka 6 020 kronor

De thailändska priserna är i snitt cirka 25 procent lägre än i Sverige. Tullar du din Ipad så behöver du i dagsläget inte betala någon importskatt, men du måste betala 25 procents moms. Det gör att priserna hamnar på ungefär samma nivå som i Sverige.

Det finns dock ett undantag. Köper du varor där inköpspriset motsvarar mindre än 4 300 kronor så behöver du varken betala tull eller skatt om varan kommer från ett land utanför EU. Detta gäller endast om du själv tar med varan som resande.

Det betyder att du kan köpa Ipad Wifi 16 GB för cirka tusen kronor billigare än i Sverige, då den kostar mindre än 4 300 kronor i inköpspris i Thailand.

Oavsett var du köper din Ipad så har du rätt till garanti på den i valfritt land så länge det landet säljer Ipad officiellt av Apple. Mer information om de thailändska priserna hittar på Apples webbplats.

Fakta

Vad händer med garantin?

Det trevliga med Apple är att företaget alltid erbjuder en global garanti på sina produkter. Det betyder att du har 12 månaders garanti på alla produkter du köper i Thailand. Du kan således ta produkten till vilken auktoriserad Apple-butik som helst i Sverige och få den lagad under garantitiden.
Vill du köpa till en utökad garanti som Applecare bör du göra det i Sverige istället. Du kan med fördel köpa till Applecare när du kommer hem från semestern om du önskar.

Viktigt: Tänk dock på att Apple erbjuder endast garanti på Iphone i det land som den aktuella modellen är ämnad för. Det betyder att köper du en Iphone i Thailand (eller utanför EU) så kan du således inte utnyttja garantin i Sverige, utan endast i Thailand.

Måste jag tulla varorna?

Du kan föra in varor tullfritt till Sverige från länder utanför EU om inköpsvärdet understiger 4 300 kronor. Detta förutsätter att varan är för privat bruk.

Tullsatsen för mobiltelefoner och datorer är i dagsläget noll procent vid införsel till Sverige. Det är ännu inte klart om Ipad ska klassas som en dator eller mediespelare av den svenska tullen. Skulle den senare komma att klassas som en mediespelare så kommer den att beläggas med en tullskatt på 13,9 procent.

För en detaljerad lista över tullsatser på olika varor hittar du här.

För ytterligare frågor kan du även kontakta tullverket på tullverket.se.