Google och Adobe arbetar just nu tillsammans för att utveckla en så kallad sandbox-teknik för Googles webbläsare, Chrome. Tanken är att det ska bli svårare för hackare att attackera användarna med skadlig kod som utnyttjar säkerhetsbrister i Flash.

Den nya tekniken har redan implementerats i den senaste testversionen av Chrome. Än så länge finns det endast en version för Windows tillgänglig.

Sandbox-tekniken isolerar de processer som används för att köra Flash. Det betyder att Flash aldrig ska få tillgång till operativsystemet, något som hittills lett till stora säkerhetsproblem på grund av alla säkerhetshål i Flash.

Flash har blivit ett av hackarnas favoritverktyg för att sprida skadlig kod och trojaner. Sedan januari har Adobe tvingats släppa fem stycken säkerhetsuppdateringar till flash som täpper till en rad allvarliga säkerhetshål och buggar.

Problemen med Flash har gått så långt att Apple nu har valt att skeppa sina datorer utan Flash installerat på hårddisken. Vill användarna använda Flash måste de installera det på eget bevåg enligt Apple.

Google har istället valt att arbeta tillsammans med Adobe för att göra Flash säkrare.

– Det har varit mycket arbete från båda sidor. Vi var tvungna att skriva om hela strukturen i Flash för att kunna skapa en sandbox-teknik som fungerar med Chrome, säger Adobes säkerhetsansvarig, Peleus Uhley.

Enligt Peleus Uhley använder Chrome samma sandbox-teknik som även används i Adobes nya pdf-läsare, Reader X. Det kvarstår dock mycket arbete innan tekniken är klar och en färdig version planeras till mitten av 2011.

IDG News