2010 var året när datorn på allvar flyttade hemifrån, och när alla började prata om mobila lösningar. Under året började till exempel 4g-näten växa fram – och plötsligt blev det möjligt att surfa supersnabbt även på resande fot.

De datorlika smartphone-mobilerna fick sitt verkliga genombrott, och plötsligt ville alla ha en telefon som var anpassad för att surfa, mejla och kolla Facebook. För den som tyckte att den smarta mobiltelefonen var för liten lanserades surfplattorna. Produkter som Ipad och Samsung Galaxy Tab ser ut som en stor smartphone – och fokus ligger på att använda olika typer av it-tjänster.

Men 2010 var också året när 3d slog igenom. Förra vintern tittade många på 3d-versionen av biofilmen Avatar, och upplevelsen blev så mäktig att många ville ha samma teknik i sin hemmabio eller på sin bärbara dator.

3d, 4g och smartphone var alltså tre av de stora teknikhändelserna under året, men det har förstås skett mer än så. Frågan är bara – vad var viktigast?

Vi på PC för Alla tog våra läsare till hjälp för att besvara den frågan. På vår webbsida har mer än 3 000 personer utsett årets it-händelse, årets genombrott, årets pryl, årets webb och årets flopp.

På de kommande sidorna hittar du resultatet av den här undersökningen, och vi presenterar några av våra testredaktörers favoriter från året som gick.

Fakta

... förkortning: 3d
Efter fjolårets storfilm Avatar blev 3d ordet på allas läppar. Plötsligt skulle allt bli tredimensionellt, till exempel tv-apparater, bildskärmar, digitalkameror och fotoramar.

... it-person: Anna-Karin Hatt
För första gången har Sverige fått en renodlad it-minister, och många hoppas nu att Anna-Karin Hatt (c) ska få ordning på it i vården, ge alla svenskar bredband och göra alla myndigheter it-anpassade.

... nykomling: Lösenordsbytardagen
Uppmärksamheten blev stor när PC för Alla inrättade Lösenordsbytardagen. En stor del av datoranvändarna byter aldrig lösenord och nu är tanken att alla ska byta lösenord åtminstone en gång per år, närmare bestämt den 20 januari.

... förhoppning: E-böcker
Det börjar röra på sig. Läsplattorna blir fler och bättre – och e-böcker är ett försäljningsargument för pekdatorer som Ipad. Men än så länge har det inte riktigt velat lyfta för e-böckerna – och förhoppningsvis blir 2011 året då vi får se ett större utbud av svenska titlar.

... antiklimax: Valrörelsen på nätet
Många hade trott att de svenska partierna skulle upprepa Obamas succé med sociala medier i valrörelsen. Partierna gjorde visserligen några tappra försök, men någon Obama-effekt kunde vi knappast se inför riksdagsvalet.

...citat:
”Mobiltillverkare som hoppar på Android är inte bättre än finska pojkar som kissar i byxorna för att bli varma under kalla vinterdagar.”
Nokias mobilchef Anssi Vanjoki dissar konkurrenten i en Financial Times-intervju.