4g – supersnabb mobilsurf

Vi har knappt hunnit vänja oss vid 3g innan det är dags för nästa generationsskifte. 4g betyder många gånger snabbare mobilsurf, med maxhastigheter på upp emot 100 megabit per sekund. Det är betydligt snabbare internet än de flesta har hemma.
En viktig skillnad är också att 4g helt är uppbyggt för datatrafik. Den som vill ringa röstsamtal måste med andra ord använda ip-telefonitjänster som Skype och Phonzo.

År 2009 blev Stockholm först i världen med ett 4g-nät, men det var inte förrän under 2010 som utbyggnaden tog fart på allvar. Telia, som var först ut, har byggt ut sitt nätverk så att de täcker alla stora städer – och även konkurrenterna är på banan.

4g väntas helt förändra vårt sätt att använda internet, och göra oss mycket mer mobila. PC för Allas läsare tycker att det här är så viktigt att de utser 4g-lanseringen till Årets it-händelse.


Fler förslag på it-händelser – från PC för Allas läsare

”Att Apple går mot strömmen och gör en netbook av Macbook Air. Kontroversiellt! Jag trodde netbook-datorernas tid var förbi – men det är ju tydligen nu det börjar.”

”Att HP köpte Palm, vilket förmodligen kommer att leda till nästa års största it-händelser!”

”Ssd-diskarna. De kom inte 2010 men slog igenom detta år.”

Fakta

... förkortning: 3d
Efter fjolårets storfilm Avatar blev 3d ordet på allas läppar. Plötsligt skulle allt bli tredimensionellt, till exempel tv-apparater, bildskärmar, digitalkameror och fotoramar.

... it-person: Anna-Karin Hatt
För första gången har Sverige fått en renodlad it-minister, och många hoppas nu att Anna-Karin Hatt (c) ska få ordning på it i vården, ge alla svenskar bredband och göra alla myndigheter it-anpassade.

... nykomling: Lösenordsbytardagen
Uppmärksamheten blev stor när PC för Alla inrättade Lösenordsbytardagen. En stor del av datoranvändarna byter aldrig lösenord och nu är tanken att alla ska byta lösenord åtminstone en gång per år, närmare bestämt den 20 januari.

... förhoppning: E-böcker
Det börjar röra på sig. Läsplattorna blir fler och bättre – och e-böcker är ett försäljningsargument för pekdatorer som Ipad. Men än så länge har det inte riktigt velat lyfta för e-böckerna – och förhoppningsvis blir 2011 året då vi får se ett större utbud av svenska titlar.

... antiklimax: Valrörelsen på nätet
Många hade trott att de svenska partierna skulle upprepa Obamas succé med sociala medier i valrörelsen. Partierna gjorde visserligen några tappra försök, men någon Obama-effekt kunde vi knappast se inför riksdagsvalet.

...citat:
”Mobiltillverkare som hoppar på Android är inte bättre än finska pojkar som kissar i byxorna för att bli varma under kalla vinterdagar.”
Nokias mobilchef Anssi Vanjoki dissar konkurrenten i en Financial Times-intervju.