Spotify – nu öppet för alla

Musikbranschen har haft svårt att få kunderna att plocka fram plånboken på internet, men svenska Spotify har lyckats. Framgångsreceptet är att erbjuda miljontals låtar till en fast månadsavgift – eller gratis med reklam. Spotify föddes 2006, men i början var gratisversionen förbehållen vissa utvalda. I april i år lanserades Spotify Open, som är tillgänglig för alla.

Spotify har satsat hårt på att inte bara vara knuten till datorn, och i dag finns den även i mobiltelefonen, tv:n och fristående mediespelare.

För många har Spotify blivit en fullgod ersättning till nätets pirattjänster, och för PC för Allas läsare är den till Årets webbtjänst.


Fler förslag på webbtjänster – från PC för Allas läsare

”Dropbox! För mig personligen har den här sajten stått för den största förändringen av mitt internetanvändande på många år.”

”Gatuvyerna i Google Earth är årets webb.”

”Årets valrörelse kompletterades med sociala media, främst Facebook. Nu ska det bli spännande att se om det finns uthållighet.”

Fakta

... förkortning: 3d
Efter fjolårets storfilm Avatar blev 3d ordet på allas läppar. Plötsligt skulle allt bli tredimensionellt, till exempel tv-apparater, bildskärmar, digitalkameror och fotoramar.

... it-person: Anna-Karin Hatt
För första gången har Sverige fått en renodlad it-minister, och många hoppas nu att Anna-Karin Hatt (c) ska få ordning på it i vården, ge alla svenskar bredband och göra alla myndigheter it-anpassade.

... nykomling: Lösenordsbytardagen
Uppmärksamheten blev stor när PC för Alla inrättade Lösenordsbytardagen. En stor del av datoranvändarna byter aldrig lösenord och nu är tanken att alla ska byta lösenord åtminstone en gång per år, närmare bestämt den 20 januari.

... förhoppning: E-böcker
Det börjar röra på sig. Läsplattorna blir fler och bättre – och e-böcker är ett försäljningsargument för pekdatorer som Ipad. Men än så länge har det inte riktigt velat lyfta för e-böckerna – och förhoppningsvis blir 2011 året då vi får se ett större utbud av svenska titlar.

... antiklimax: Valrörelsen på nätet
Många hade trott att de svenska partierna skulle upprepa Obamas succé med sociala medier i valrörelsen. Partierna gjorde visserligen några tappra försök, men någon Obama-effekt kunde vi knappast se inför riksdagsvalet.

...citat:
”Mobiltillverkare som hoppar på Android är inte bättre än finska pojkar som kissar i byxorna för att bli varma under kalla vinterdagar.”
Nokias mobilchef Anssi Vanjoki dissar konkurrenten i en Financial Times-intervju.