Android – värdig Apple-utmanare

Smartphone var länge synonymt med Iphone, men i år slog Android-telefonerna igenom. Android är Googles system för smarta telefoner, men till skillnad från Iphone är det öppet för alla tillverkare. Under året har det lanserats en rad telefoner från exempelvis Sony Ericsson, Samsung och LG.

Utbudet appar, alltså de småprogram som mobilen kan laddas med, har också ökat. Android blev dessutom ännu mer intressant när Android Market öppnade sin betaltjänst i Sverige. Tidigare har vi varit hänvisade till gratisprogrammen, men nu går det alltså även att köpa mer professionella appar.

Android lanserades visserligen inte under 2010, men det var i år som folk började använda telefonerna på allvar. Det blir därför med bred marginal som PC för Alla-läsarna väljer Android som Årets genombrott.


Fler förslag på genombrott – från PC för Allas läsare

”Att forskningen kring trådlös el har tagit fart på allvar.”

”Strömsnåla processorer som Atom Dual Core och Ion2 har blivit effektiva till slut. De klarar 1080p och krävande spel.

”Voddler i mobilen.”

Fakta

... förkortning: 3d
Efter fjolårets storfilm Avatar blev 3d ordet på allas läppar. Plötsligt skulle allt bli tredimensionellt, till exempel tv-apparater, bildskärmar, digitalkameror och fotoramar.

... it-person: Anna-Karin Hatt
För första gången har Sverige fått en renodlad it-minister, och många hoppas nu att Anna-Karin Hatt (c) ska få ordning på it i vården, ge alla svenskar bredband och göra alla myndigheter it-anpassade.

... nykomling: Lösenordsbytardagen
Uppmärksamheten blev stor när PC för Alla inrättade Lösenordsbytardagen. En stor del av datoranvändarna byter aldrig lösenord och nu är tanken att alla ska byta lösenord åtminstone en gång per år, närmare bestämt den 20 januari.

... förhoppning: E-böcker
Det börjar röra på sig. Läsplattorna blir fler och bättre – och e-böcker är ett försäljningsargument för pekdatorer som Ipad. Men än så länge har det inte riktigt velat lyfta för e-böckerna – och förhoppningsvis blir 2011 året då vi får se ett större utbud av svenska titlar.

... antiklimax: Valrörelsen på nätet
Många hade trott att de svenska partierna skulle upprepa Obamas succé med sociala medier i valrörelsen. Partierna gjorde visserligen några tappra försök, men någon Obama-effekt kunde vi knappast se inför riksdagsvalet.

...citat:
”Mobiltillverkare som hoppar på Android är inte bättre än finska pojkar som kissar i byxorna för att bli varma under kalla vinterdagar.”
Nokias mobilchef Anssi Vanjoki dissar konkurrenten i en Financial Times-intervju.