Dundertabbe från McAfee

Ett antivirusprogram ska hålla datorn säker. I våras gjorde McAfee raka motsatsen. En misslyckad uppdatering gjorde att användarnas datorer tillfälligt slutade att fungera, och runt om i världen slogs datasystem ut hos sjukhus, polisen, skolor och tiotusentals vanliga användare.

McAfees dundertabbe blev en enorm prestigeförlust, men det hindrade inte it-jätten Intel från att tro på företaget. I oktober meddelade Intel att de köper McAfee för motsvarande 57 miljarder kronor.

PC för Allas läsare tycker däremot att tabben är Årets flopp.


Fler förslag på floppar – från PC för Allas läsare

”Apples problem med Iphone-antennen är utan tvekan en jätteflopp!

”Ipad måste räknas som årets flopp: så mycket snack och reklam för något som är så oanvändbart.”

”Microsofts ’brainwash’. Ett medialt försök att övertyga världen om att ett obstinat operativsystem är bättre än ett ödmjukt som försöker tjäna sin användare, inte sin grundare.”

Fakta

... förkortning: 3d
Efter fjolårets storfilm Avatar blev 3d ordet på allas läppar. Plötsligt skulle allt bli tredimensionellt, till exempel tv-apparater, bildskärmar, digitalkameror och fotoramar.

... it-person: Anna-Karin Hatt
För första gången har Sverige fått en renodlad it-minister, och många hoppas nu att Anna-Karin Hatt (c) ska få ordning på it i vården, ge alla svenskar bredband och göra alla myndigheter it-anpassade.

... nykomling: Lösenordsbytardagen
Uppmärksamheten blev stor när PC för Alla inrättade Lösenordsbytardagen. En stor del av datoranvändarna byter aldrig lösenord och nu är tanken att alla ska byta lösenord åtminstone en gång per år, närmare bestämt den 20 januari.

... förhoppning: E-böcker
Det börjar röra på sig. Läsplattorna blir fler och bättre – och e-böcker är ett försäljningsargument för pekdatorer som Ipad. Men än så länge har det inte riktigt velat lyfta för e-böckerna – och förhoppningsvis blir 2011 året då vi får se ett större utbud av svenska titlar.

... antiklimax: Valrörelsen på nätet
Många hade trott att de svenska partierna skulle upprepa Obamas succé med sociala medier i valrörelsen. Partierna gjorde visserligen några tappra försök, men någon Obama-effekt kunde vi knappast se inför riksdagsvalet.

...citat:
”Mobiltillverkare som hoppar på Android är inte bättre än finska pojkar som kissar i byxorna för att bli varma under kalla vinterdagar.”
Nokias mobilchef Anssi Vanjoki dissar konkurrenten i en Financial Times-intervju.