Årets testade prylar i PC för Alla

Årets bärbara dator
Pektrenden märks inte bara på Ipad och Iphone. Även bärbara datorer utrustas allt oftare med pekskärm. De här datorerna brukar kallas för tablet pc, och de kännetecknas av att skärmen är vridbar. I det ena läget är det en vanlig bärbar dator med tangentbord, men genom att vrida skärmen ett halvt varv kan den förvandlas till ett slags läsplatta.

I vårt test av tablet pc fick HP Touchsmart tm2-1090eo guldmedaljen. ”Snygg design, bra multitouch och fantastisk batteritid” konstaterade vår testredaktör i nummer 7.

Pris: 8 025 kronor.
Läs mer: http://pfa.idg.se/2.1054/1.337590/sa-bra-ar-de-nya-pekdatorerna/3


Årets stationära dator

Allt i datorvärlden handlar förstås inte om pekdatorer och smarta mobiltelefoner. I nummer 10 testade vi klassiska, stationära datorer för alla som spelar avancerade datorspel sysslar med videoredigering och andra användare med stora krav.
I en tuff kamp med ett tiotal medtävlande tog Komplett Gamer Premium i40 hem segern, framför allt tack vare kraftfulla komponenter.

Pris: 24 995 kronor.
Läs mer: http://pfa.idg.se/2.1054/1.346648/sveriges-snabbaste-stationara-vralak/2


Årets datortillbehör

Att ha en bra dator räcker inte. Tillbehör är minst lika viktiga, och när vi testade tangentbord för tv-soffan i nummer 10 hette segraren Cideko Air Keyboard.

Cideko och dess konkurrenter vänder sig till den som har en dator kopplad till tv:n, och som behöver kunna styra den från soffan.
Cideko är smartare än konkurrenterna. I stället för via en pekplatta styrs muspekaren genom att du rör hela tangentbordet. En genial lösning tyckte vår testare, och plockade fram utmärkelsen Bäst i test.

Pris: 865 kronor.
Läs mer: http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.348703/6-tangentbord-for-tv-soffan/2


Årets företagsprodukt

Nu behöver affärsmannen på resa inte längre vara nervös för att vara utan projektor i samband med en presentation. Den nya generationens miniprojektorer väger under 200 gram och går alltid att ha med sig. 3M Mpro 150 blev bästa val när vi testade miniprojektor i nummer 5.

Pris: 2 363 kronor.
Läs mer: http://pfa.idg.se/2.1054/1.325263/8-fickprojektorer-testas


Årets kamera

I år har de spegellösa systemkamerorna slagit igenom på allvar. De kombinerar det bästa av två världar, kompaktkameror och systemkameror. Precis som kompaktkameran är de spegellösa och kan därför göras relativt kompakta. I likhet med systemkameran har de en stor bildsensor, vilket ger bättre
bildkvalitet – och de klarar även av utbytbara objektiv.

Vi testade alla nya kameror i nummer 9, och konstaterade att samtliga modeller håller hög klass. Samsung tog hem segern, men den kamera som har gjort störst avtryck i kameravärlden är Sony NEX-5, som framför allt är mindre och lättare än konkurrenterna.

Pris: 5 990 kronor.
Läs mer: surftips.se/aretskamera


Årets webbläsare

Under 2010 hårdnade webbläsarkriget. Från 1 mars lät Microsoft Windows-användarna själva välja webbläsare – efter en överenskommelse med EU:s konkurrensmyndigheter. Internet Explorer är med andra ord inte längre förvald utan det finns ett dussintal alternativ att välja bland.

PC för Alla testade samtliga, och i nummer 4 kom vi fram till att den snabba och smidiga norska Opera tar hem segern.

Pris: Gratis.
Läs mer: surftips.se/aretswebblasare


Årets skrivare

När det gäller bläckstråleskrivare har allt i ett-modellerna länge varit en storsäljare. Nu kommer laserskrivare med samma funktioner. Poängen med en allt i ett-skrivare är att den även har en inbyggd skanner. Det betyder inte bara att det går att läsa in bilder utan även att skrivaren fungerar som en kopiator.
Canon I-Sensys MF8030Cn fick bäst betyg när vi testade i nummer 3. Framför allt uppskattade vår testare de låga utskriftskostnaderna.

Pris: 2 899 kronor.
Läs mer: surftips.se/aretsskrivare


Årets varning

Alla produkter som PC för Alla testar är långt ifrån bra, och när vi stöter något riktigt uselt drar vi oss inte för att ta fram vår varningssymbol. Den ger vi till produkter som får 1:or eller 2:or i betyg, och det är lyckligtvis väldigt ovanligt.

I år har Fujifilm fått den här föga smickrande utmärkelsen två gånger, och det var i vårt test av 3d-prylar i nummer 11. Fujifilm har gjort både en kamera (Fujifilm Real 3D W1) och en fotoram (Fujifilm Real 3D V1) som är gjorda för 3d-bilder. Tanken är alltså att du ska plåta med kameran och se den häftiga 3d-bilden i din fotoram. Men kvaliteten är så usel att vår testare inte kunde göra något annat än att varna!

Pris: 4 271 kronor (fotoram) 2 999 kronor (kamera).

Fakta

... förkortning: 3d
Efter fjolårets storfilm Avatar blev 3d ordet på allas läppar. Plötsligt skulle allt bli tredimensionellt, till exempel tv-apparater, bildskärmar, digitalkameror och fotoramar.

... it-person: Anna-Karin Hatt
För första gången har Sverige fått en renodlad it-minister, och många hoppas nu att Anna-Karin Hatt (c) ska få ordning på it i vården, ge alla svenskar bredband och göra alla myndigheter it-anpassade.

... nykomling: Lösenordsbytardagen
Uppmärksamheten blev stor när PC för Alla inrättade Lösenordsbytardagen. En stor del av datoranvändarna byter aldrig lösenord och nu är tanken att alla ska byta lösenord åtminstone en gång per år, närmare bestämt den 20 januari.

... förhoppning: E-böcker
Det börjar röra på sig. Läsplattorna blir fler och bättre – och e-böcker är ett försäljningsargument för pekdatorer som Ipad. Men än så länge har det inte riktigt velat lyfta för e-böckerna – och förhoppningsvis blir 2011 året då vi får se ett större utbud av svenska titlar.

... antiklimax: Valrörelsen på nätet
Många hade trott att de svenska partierna skulle upprepa Obamas succé med sociala medier i valrörelsen. Partierna gjorde visserligen några tappra försök, men någon Obama-effekt kunde vi knappast se inför riksdagsvalet.

...citat:
”Mobiltillverkare som hoppar på Android är inte bättre än finska pojkar som kissar i byxorna för att bli varma under kalla vinterdagar.”
Nokias mobilchef Anssi Vanjoki dissar konkurrenten i en Financial Times-intervju.