Google släppte i går den skarpa versionen av Android 2.3 som även går under smeknamnet Gingerbread (pepparkaka). Den nya versionen kommer att göras tillgänglig för flera olika fabrikat under de närmaste dagarna.

Vad är då nyheterna i Android jämfört med tidigare versioner och vad betyder det för dig som användare? Vi går här igenom de största nyheterna och de vanligaste frågorna om Android 2.3.

De största nyheterna

Gingerbread kommer med en mängd nyheter och förbättringar jämfört föregångaren, Android 2.2 Froyo. De största nyheterna återfinns under huven, men Google har även snyggat upp en hel del saker på ytan.

  • Gingerbread har bättre prestanda och är enligt Google den snabbaste versionen av Android hittills.
  • Bättre batteritid tack vare bättre strömsparfunktioner och hantering av laddade appar. Gingerbread kommer automatiskt att stänga appar som ligger i bakgrunden och tar upp för mycket minne.
  • Bättre applikationshantering som gör det möjligt att se hur mycket minne eller batteritid en viss app upptar. Det går även nu att se alla applikationer som är aktiva och du kan tvinga att stänga en app som har låst sig.
  • Ett uppdaterat användargränssnitt.

Vad ser annorlunda ut i Gingerbread?

Gingerbread innehåller inte några större förändringar vad gäller användargränssnittet, det kommer enligt Google att ske i nästa version som går under namnet Honeycomb. Honeycomb kommer att släppas någon gång under första halvåret nästa år.
Gingerbread har dock en del nyheter i gränssnittet som du kommer att märka direkt.

Nya färgscheman där du bland annat kan välja mörkare knappar och menyer.

Gingerbread Android 2.3 färger

Ett nytt tangentbord som enligt Google är enklare att använda och ska göra det snabbare att skriva på. Dessutom finns det nu stöd för multitouch och en smartare funktion för att korrigera felskriven text.

Gingerbread Android 2.3 tangentbord

Förbättrade funktioner för att klippa-och-klistra. Genom att hålla ned fingret på text i exempelvis webbläsaren kan du markera den kopiera texten till minnet.

Gingerbread Android 2.3 klipp-och-klistra

Bättre filhantering tack vare en integrerad nedladdningsapp som ger dig snabb tillgång till nedladdade filer, oavsett om du laddat ned filerna från webben, e-post eller annat program.

Gingerbread Android 2.3 nedladdningar

Bättre kamerafunktioner som nu har stöd för flera kameror på enheter som har en kamera både fram och bak på telefonen.

Gingerbread Android 2.3 kamerafunktioner

Nya tekniker i Gingerbread

Under skalet har Gingerbread stöd för en rad nya tekniker som kan komma att implementeras i framtida Androidtelefoner.

  • Near Field Communication (NFC) är en teknik som gör det möjligt för din telefon att kommunicera med exempelvis en betalterminal om den befinner sig i närheten. Det här är en teknik som kan komma att användas för betalningar i framtiden.
  • Gingerbread har nu stöd för SIP-protkollet som används för ip-telefoni. Det gör det möjligt att använda en Androidtelefon som lur för ip-telefoni.
  • Stöd för massor med nya sensorer såsom gravitation och barometrar. Något som skvallrar om att vi kommer att få se Androidtelefoner med nya spännande tekniker framöver.
  • Stöd för större bildskärmar. Trots att Google tidigare sagt att Android inte är optimalt för surfplattor verkar det som om operativsystemet kommer att anpassas bättre för dessa.
  • Bättre stöd för spel. Gingerbread har nya verktyg som utvecklare kan utnyttja för att skapa kraftfullare spel.

När kan jag uppdatera min telefon?

Eftersom många mobiltelefontillverkare har specialutvecklade versioner av Android kan det ta tid innan Gingerbread finns tillgänligt på just din telefon. Samsung kommer att släppa den nya Nexus S i Sverige till våren nästa år. Pris är ännu okänt.

HTC har redan börjat trycka ut uppdateringen till sina kunder.

Vad gäller andra tillverkare så kommer information om när Gingerbread är tillgängligt för olika modeller säkerligen att publiceras inom den närmaste framtiden.

IDG News