Australiensaren Julian Assange, 39 år, anklagas för olaga tvång, två fall av sexuellt ofredande och en våldtäkt i Sverige i augusti.

Han greps av Metropolitan Police klockan 9:30 imorse och kommer senare att höras i tingsrätten, City of Westminster. En domare kommer sannolikt att fastställa borgen för Assange, enligt en polistalesman. Julian Assange har själv vänt sig till myndigheterna, berättar Metropolitan Police i ett uttalande.

Assange själv hävdar att hans möten med kvinnorna var i samförstånd, och att de svenska åklagarna initialt släppte våldtäktsanklagelserna mot honom.

Åklagarmyndigheten återupptog dock utredningen av våldtäkt och vill ta in Assange för förhör.

Sedan dess har Assange tillbringat tid i Storbritannien med några få offentliga framträdanden. Pressen på honom har ökat sedan Wikileaks började släppa delar av de 250 000 hemliga amerikanska diplomatiska dokumenten i slutet av förra månaden.

Några amerikanska politiker har krävt att han grips, medan den amerikanska justitieministern utreder om han kan åtalas enligt lagen om spioneri för att ha gjort det hemliga materialet offentligt.

Samtidigt har Wikileaks vidtagit åtgärder för stå emot de de denial-of-service-attacker som sajten utsätts för. Bland annat är fler än 350 andra webbplatser nu uppe och speglar allt Wikileaks innehåll.

IDG News