B3 är den nya versionen av svenska Excitos nätverkslåda, som senast hette Bubba B2 och som vi redan då gillade. Det här är en elegant liten svart burk, mindre än ett mjölkpaket och med två antenner och ett gäng kontakter på baksidan.

B3 kombinerar en bredbandsrouter med brandvägg, en trådlös accesspunkt och en multifunktionell nätverksserver för hemmet. Inuti sitter en 2,5-tums hårddisk och baktill finns usb 2-portar och en e-sata, där fler hårddiskar kan anslutas. Bland annat finns här en "syster"-enhet som heter Bubba Storage på e-sata. Trycker du in den kan du få hela diskinnehållet speglat till den externa enheten med raid 1 för extra säkerhet.

Allt och lite till
Att kombinera nas med router på det här sättet är förvånansvärt sällsynt, men borde vara mycket användbart i hemmanätverk. Varför ha två prylar att dra sladdar till och sköta om, när du kan ha bara en, som dessutom som är så här lättanvänd och funktionsrik?

Här kan du nämligen göra mer än att bara ansluta datorer till ditt hemnätverk och spara filer på hårddisken. Excito tycks ha stoppat in precis allt de kunde komma på som ger dessa två funktioner mervärde.

Du hittar här de funktioner för medieströmning som vi blivit vana vid i hemmaservrar. Upnp, daap och Squeezebox, ger stöd för strömning till bland annat Itunes, Playstation 3, och Pinnacle Soundbridge, samt de flesta mediespelare. Filservern hanterar ftp, Secure Copy, smb för Windows och afp för Mac. Det går även att ansluta till den med http, vilket gör B3 till en fullt fungerande webbserver. Om den går att nå utifrån beror sedan på inställningarna i B3 och vad din Internetleverantör tillåter.

Det ska även finnas ett sätt att använda B3 och dess funktioner från platser utanför nätverket, via en åtkomsttjänst hos Excito som ger den en unik url. Det fick vi dock inte att fungera under testet, antagligen på grund av att vi sitter på ett företagsnätverk med massor av brandväggsrestriktioner.

Excito B3 gränssnitt
Webbgränsnittet i B3 är bland det bästa vi sett för en nas. Trots att funktionerna är många känns hanteringen av dem aldrig överväldigande.

Snyggt och lättanvänt
Du kan göra krypterad backup, använda B3 som skrivarserver, ladda ned filer med http, ftp och torrent, spela upp lagrad musik direkt i webbläsaren, skapa fotoalbum och bildspel... Och eftersom plattformen är för en vanlig Linux finns det en hel del tredjepartsprogram som den kan utrustas med för dig som har de rätta kunskaperna.

Här finns slutligen också flera e-postfunktione: Fetch-funktion så att du kan hämta mejl från externa e-postservrar, inbyggd imap-server, och ett webbmejlgränssnitt. Just det senare är dock en liten besvikelse. Det är ett separat webbmejlsystem, som är ganska fult och bökigt att använda jämfört med resten av Excito B3:s gränssnitt.

Med tanke på hur mycket B3 kan göra är administrationen och användandet av den extremt enkel. Allt sköts från ett webbgränssnitt med ren och tydlig design, och det mesta är både pedagogiskt och snabbt att använda, med bra uppdelning mellan grundläggande inställningar och mer avancerade, överallt med ordentliga hjälptexter som gör det svårt att göra fel även om du är ovan vid detaljinställningar. Som administratör sätter du snabbt upp konton för flera användare som då får en egen katalog på disken och en egen inloggning till alla funktioner.

Stor eller snabb hårddisk
I vår testade version av B3 satt en 1 terabyte stor hårddisk med 5400 rpm rotationshastighet. Det gör den inte direkt snabb, men för de flesta sysslor duger den bra. Du kan alternativt köpa en variant med ssd-disk eller med 500 gigabyte eller 2 terabyte hårddisk.

B3 går även att få utan trådlös accesspunkt för dig som bara har fasta kablar eller är nöjd med ditt befintliga trådlösa nätverk hemma. En sak som hade höjt betyget ytterligare vore fler fasta nätverksuttag. Nu finns bara en wan-port, och många vill fortfarande ha fast lina för säkrast möjliga överföring till mediespelaren, speldatorn och så vidare.

Eftersom B3 är helt passivt kyld är det bara hårddisken som låter, och den surrar på ganska obemärkt. Med ssd blir den knäpptyst. Allt som allt är B3 också ett hyfsat strömsnålt alternativ. Den drar mellan nio och 15 watt, något som en separat nas och router knappast klarar av.

Det som kan avskräcka är priset. Drygt 4 000 kronor får du betala för vår testade version. En motsvarande router plus en liten nas på en gigabyte går att få för hälften så mycket. Men det du betalar för här är enkelheten, enhetlig administration och mängder av smarta funktioner.

Excito B3 1TB WiFi
Tillverkare: Excito, www.excito.com
Produkttyp: Router, nas, mediaserver med mera
Processor: 1.2 GHz ARM
Minne: 512 MB ddr2
Anslutningar: 1 wan, 1 lan 10/100/1000 , 2 usb 2, esata
Trådlöst: Accesspunkt 802.11g/n, 2,4 GHz/5 GHz
Strömförsörjning: 12 V
Lagring: 1 TB hdd, 5 400 rpm
Filserver: Http, samba, ftp, smb, afp, scp
Filhämtning: Http, ftp, bittorrent
Mediaserver: Upnp, daap, Squeezebox Server
Webbserver: Apache 2, php5, Mysql
Övriga funktioner: E-postserver, webbmejl, e-post-fetch, skrivarserver, fjärråtkomst med mera
Storlek (utan antenner): 11,5 x 19,5 x 4,2
Vikt: 1,22 kg
Cirkapris: 4 100 kronor
Garanti: 2 år
Plus: Stor funktionsrikedom. Suveränt gränssnitt. Tyst och diskret
Minus: Få fasta nätverksportar. Ganska dyr
Betyg:  (9 av 10)

Fakta

Tillverkare: Excito, www.excito.com
Produkttyp: Router, nas, medieserver med mera
Processor: 1.2 GHz ARM
Minne: 512 MB ddr2
Anslutningar: 1 wan, 1 lan 10/100/1000 , 2 usb 2.0, esata
Trådlöst: Accesspunkt 802.11g/n, 2,4 GHz/5 GHz
Strömförsörjning: 12 V
Lagring: 1 TB hdd, 5400 rpm
Filserver: Http, samba, ftp, smb, afp, scp
Filhämtning: Http, ftp, bittorrent
Mediaserver: Upnp, daap, Squeezebox Server
Webbserver: Apache 2, php5, Mysql
Övriga funktioner: E-postserver, webbmejl, e-post-fetch, skrivarserver, fjärråtkomst med mera
Storlek (utan antenner): 11,5 x 19,5 x 4,2
Vikt: 1,22 kg
Cirkapris: 4 100 kronor
Garanti: 2 år

Plus: Stor funktionsrikedom. Suveränt gränssnitt. Tyst och diskret
Minus: Få fasta nätverksportar. Ganska dyr
Betyg:  (9 av 10)