Det var länge sedan vi kunde läsa om något stort virusangrepp. De senaste åren har vi varit förskonade från världsomspännande ”kändisvirus” som Melissa och Loveletter. Men det betyder inte att vi kan blåsa faran över. Det skapas tusentals virus varje dag, och den som drabbas kan få stora problem.

I bästa fall betyder ett virusangrepp bara att datorn blir lite långsammare och att det poppar upp reklam ibland. Men det finns betydligt elakare virus som kan fånga upp inloggningsuppgifterna till din internetbank, använda din dator för att sprida barnporr – eller få datorn att helt krascha. Och ett virus blir inte bara ett problem för dig. Det kan även spridas till dina vänner via mejl eller chattprogram.

Det bästa sättet att skydda sig mot virus är att installera ett antivirusprogram på datorn. Ja, ett antivirusprogram borde vara en självklarhet på alla datorer som är uppkopplade på internet!

Det finns gott om antivirus­program att välja på, till exempel från de stora säkerhetsföretagen F-Secure, Norton och Kaspersky. Nu får de dock konkurrens av Microsoft. Deras antivirusprogram Security Essentials har länge funnits på engelska, men nu kommer det även i en svensk version.

Gratis eller inte
Den stora skillnaden är att säkerhetsföretagen tar betalt för sina program. Microsoft skänker däremot bort Security Essentials. Det här kan både ses som ett svar på den kraftiga kritik som Microsoft har fått för att Windows är osäkert, men det är också ett sätt att göra användarna mer angelägna om att köpa Microsofts övriga produkter.

Det är dock viktigt att komma ihåg att Microsoft enbart skänker bort själva anti­virusprogrammet. Du som köper ett säkerhetspaket, till exempel F-Secure Internet Security, får en komplett lösning som även innehåller brandvägg, föräldrakontroll och spamfilter. Vill du slippa betala får du i stället själv skapa ditt eget paket och du får inte samma supportmöjligheter om något skulle krångla.

Det är priset du får betala om du vill ha ett antivirusprogram som är helt gratis.

SÅ FUNKAR SECURITY ESSENTIALS

1. Hem.
Det här är programmets huvud­-flik – och den vy du ser i bilden.

2. Uppdatering. Klicka här för att manuellt upp­datera Security Essentials med nya virusbeskrivningar. Som regel sköter programmet det här automatiskt, men om du vill vara säker på att det har skett är det bara att klicka på knappen ­Uppdatera.

3. Historik. Om Security Essentials hittar ett virus hamnar de i en så kallad karantän. Här kan du återställa ”viruset” om ­programmet skulle ha gjort fel. Din karantän – och övrig historik för programmet – hittar du här.

4. Inställningar. Egentligen behöver du aldrig gå till den här fliken. Standard­inställningarna för ­Security ­Essetials fungerar nämligen bra för de allra flesta. Mer avancerade användare kan även styra ­programmet härifrån.

5. Hjälp. Om du har problem med programmet kan du klicka på frågetecknet. Du kan även klicka på pilen för att få fler hjälpalternativ.

6. Status. Här visas programmets aktuella status. Den gröna skärmen visar att allt är som det ska. Om något krånglar får du ett varningsmeddelande här.

7. Sök. Du kan starta en genom­sökning av hårddisken ­härifrån. Välj mellan Snabb, Fullständig och Anpassad. Den senare låter dig exempelvis välja vilken disk som ska genomsökas.

8. Ändra schema. Här ser du när programmet automatiskt kommer starta en virussökning. För att ändra kan du klicka på Ändra sökschema.
______________________________________________________________

5 FRÅGOR OCH SVAR OM SECURITY ESSENTIALS

1.Kan jag ha fler än ett anti­virusprogram?
En viktig sak när det gäller antivirusprogram är att du absolut inte får ha två installerade samtidigt. I så fall ökar risken att det ena uppfattar det andra som ett virus – och då kan datorn krascha.

Du måste alltså avinstallera ditt befintliga antivirusprogram innan du installerar Microsoft Security Essentials. Det gör du genom att trycka på Start-knappen och välja Kontrollpanelen, Program, Avinstallera ett program (I Windows XP: Start, Kontrollpanelen, Lägg till eller ta bort program). Leta upp programmet och börja avinstallationen genom att välja Avinstallera (I Windows XP Ta bort).

Om det här inte hjälper kan du behöva hämta ett speciellt avinstallationsprogram. Här är några vanliga:
Norton Removal Tool: surftips.se/nortonremoval
F-Secure Fsuninst: surftips.se/fsuninst
Norman Delnvc: surftips.se/normandel
Panda Uninstaller: surftips.se/pandauninstaller

2. Hur installerar jag?
Gå till www.microsoft.com/security_essentials och klicka på Hämta nu. Välj Svenska och klicka på det operativ­system du använder. Om du får se en varningsruta väljer du Hämta filen och klickar på Kör. Nu startar ett installationsprogram där du klickar på Nästa, Acceptera, Installera, Slutför.


Hämta. Välj Svenska vid installationen.

3. Behövs något mer?
Förutom ett antivirusprogram måste datorn ha en brandvägg för att vara säker. Windows har en inbyggd brandvägg som du slår på genom att klicka på Start-knappen och skriva Brandvägg i sökrutan. Klicka på Windows-brandväggen och välj Aktivera Windows-brandväggen i den vänstra rutan (i Windows XP väljer du Start, Kontrollpanelen, Säkerhetscenter, Windows-brandväggen, ).

4. Hur kollar jag efter virus?
Microsoft Security Essentials startas alltid tillsammans med Windows, och det ligger ständigt i bakgrunden och skyddar datorn. För säkerhets skull bör du ändå göra en fullständig genomsökning av hårddisken efter virus då och då. Det här gör du genom att öppna programmet, klicka på Hem, Fullständig, Sök igenom nu. Observera att virussökningen tar ganska lång tid.


Alltid det senaste. Det är viktigt att hålla virusskyddet uppdaterat!

5. Varför börjar programmet söka?
För att ge dig hög säkerhet är programmet inställt på att en gång
i veckan göra en komplett virus­sökning på datorn. Vill du ändra tidpunkt för sökningen klickar du på Inställningar. Välj Schemalagd sökning och ändra tid­punkten. Du kan även bocka av rutan Kör en schemalagd sökning på datorn för att den aldrig ska starta automatiskt. Då kan du i stället själv göra en sökning (se ovan, punkt 4).


På tid. Du kan schemalägga viruskoll.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tid: 30 minuter.
Program: Security Essentials (www.microsoft.com/security_essentials).

Det här lär du dig:

  • Installera och komma igång med Microsofts kostnadsfria antivirusprogram Security Essentials.