Boxee är ett gratis mediespelarprogram som bygger på mediacentret XBMC, vars mål är att fungera på så många olika plattformar som möjligt. Nu har D-link släppt en hårdvarubox med Boxee-systemet inbyggt.

Den kubformande designen sticker ut, men det som är mest iögonfallande är faktiskt fjärrkontrollen. Ena sidan har ett fåtal styrknappar. På andra sidan sitter ett riktigt tangentbord, om än utan svenska tecken.

Snyggt gränssnitt
Gränssnittet är tydligt och det märks att det är utvecklat för att presenteras på en tv. Navigeringen sker smidigt och texter och information syns bra och presenteras på ett tydligt sätt. Det finns också appar till Android och Iphone som du kan fjärrstyra boxen med.

Boxee har koppling till Facebook, och Twitter, Flickr och andra tjänster går att ställa in. Tanken är bland annat att du ska kunna visa vilka filmer eller serier du kollar på. Den inbyggda webbläsaren är mycket bra och i särklass bäst av dem vi har sett i en mediecenterlösning hittills.

Det finns ett stort antal appar (småprogram) som låter dig ta del av innehåll på nätet. Youtube är förstås given, men många andra video- och nyhetssajter. Tyvärr är det mesta begränsat till USA, och appar för till exempel svenska Play-kanaler finns inte ännu.

Spelar alla format
Sedan är ju Boxee också en vanlig mediespelare. Du kan lägga till nätverksdelningar eller spela upp material via usb eller sd-kort. Den här lilla boxen spelar verkligen allt. Vilket format vi än matar in så klarar den det, upp till 1080p. Men sorteringen av filerna är inte optimal. Det gäller att redan ha ett ganska välsorterat bibliotek om du vill att den automatiska uppdateringen av filmer och serier ska fungera.

D-Link Boxee Box
Tillverkare:
D-Link, www.dlink.se
Anslutningar: Hdmi (1.3), rca, optisk ljud, 2 usb, lan (10/100 Mbit), wlan 802.11bgn.
Mått: 11,5 x 11,5 x 11,5 cm
Övrigt: Fjärrkontroll med qwerty-tangentbord, hdmi-kabel
Cirkapris: 2 200 kronor

Plus: Fjärrkontrollen. Formatstödet
Minus: Begränsat tjänsteutbud. Diffus indexering av filmer och serier.
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare: D-Link, www.dlink.se
Anslutningar: Hdmi (1.3), rca, optisk ljud, 2 usb, lan (10/100 Mbit), wlan 802.11bgn.
Mått: 11,5 x 11,5 x 11,5 cm
Övrigt: Fjärrkontroll med qwerty-tangentbord, hdmi-kabel
Cirkapris: 2 200 kronor

Plus: Fjärrkontrollen. Formatstödet.
Minus: Begränsat utbud av tjänster. Siffus indexering av filmer och serier.
Betyg:  (8 av 10)