Privatkopieringsersättningen, den så kallade kassettersättningen, är en slags Stimpeng som du betalar när du köper lagringsmedia. Tidigare har påslaget funnits på cd- och dvd-skivor, mp3-spelare och dvd-spelare med inbyggd hårddisk.

Enligt ett förslag från Copyswede, som står bakom utbetalningen av kassettersättningen, ska från och med den 1 april även usb-minnen och externa hårddiskar att innefattas av privatkopieringsersättningen. Ersättningen blir följande:

  • Upp till 80 GB – 1 kr/GB
  • 81-250 GB – 120 kr
  • Över 250 GB – 160 kr

– Jag förstår inte varför det enbart ska vara på externa hårddiskar. En dator och en intern hårddisk går ju att använda på samma sätt. Huvudanvändandet av det vi säljer idag är för back up eller för lagring av personliga bilder, inte för musik. Dessutom om jag utgår från mig själv så använder jag Spotify till 99 procent när jag lyssnar på musik. Men jag tror inte att det sista ordet är sagt ännu, säger Magnus Erlandsson, Sverigechef på lagringstillverkaren Iomega till IT24.

Mattias Åkerlind, vd på Copyswede, berättar att kopieringsbeteenden ständigt förändras och att ersättningen därför måste anpassas. 
– Alla vet att externa hårddiskar kan användas till att laga andra dokument. Och det kommer vi att ta hänsyn till genom att vi har reducerade avgifter, säger han till IT24.