Enligt en artikel i Sydsvenskan har jakten på olagliga fildelare blivit en industri i sig självt i Tyskland. Till skillnad från Sverige så lämnar tyska internetleverantörer ut användaruppgifter om de personer som ägnar sig åt fildelning.

Advokatbyråer som representerar film och musikindustrin får sedan ta del av uppgifterna och skickar ut skadeståndskrav till de misstänkta personerna. I Skadeståndskravet uppmanas den misstänkta personen att betala mellan 1 000 till 10 000 kronor för att undvika att ställas inför rätta.

Enligt Sydsvenskan har det danska filmbolaget Zentropa via sin advokatbyrå kontaktat över 600 personer som misstänkts för att olagligt ha spridit filmen ”Antichrist” med hjälp av fildelning i Tyskland.

Hoten mot de misstänkta personerna har resultera i intäkter som motsvarar cirka 6,6 miljoner kronor, mer än vad filmen dragit in genom biointäkter och dvd-försäljning.

– Det stämmer. I nuläget är det här det enda sättet att balansera förlusten från den vikande försäljningen, säger Katarina Hebben, advokat på Baumgarten Brandt till Sydsvenskan.

I Sverige har de svenska internetleverantörerna motsatt sig ipredlagen och valt att inte lämna ut några personuppgifter till en tredje part. Tack vare nya lagförslag som kommer att behandlas nästa år kan situationen dock ändras och internetleverantörerna kan komma att tvingas till att lämna ut personuppgifter vid misstanke om upphovsrättsbrott.