Ett av de telegram som läckts ut från Wikileaks avslöjar kommunikation som pågått mellan den amerikanska ambassaden i Stockholm och regeringen. I telegrammen avslöjas det att USA satt press på Sveriges regering om att införa strängare lagar i kampen mot piratkopiering och upphovrättsbrott.

Enligt Rick Flakvinge på Piratpartiet, bekräftar dokumenten från Wikileaks vad partiet har sagt sedan 2006.

– Plötsligt stod det där i svart på vitt. Så långt att de tjänstemän på Justitiedepartementet som har skrivit själva lagtexten till Ipred, tjänstemän som jag har namngivit och kritiserat, har varit på amerikanska ambassaden och fått instruktioner, skriver Rick Falkvinge på sin blogg.

Enligt ett av de telegram som släpptes av Wikileaks ska Sverige ha gått med på de amerikanska kraven om skärpta lagar för att undvika att hamna på en lista som kallas Special 301.

Special 301 är enligt Rick Falkvinge en lista som USA står för och som pekar ut de länder i världen som inte bekämpar piratkopiering och upphovsrätt på ett tillfredsställande sätt.

– Sedan 1980-talet har USA aggressivt hotat med handelssanktioner mot länder som inte ger amerikanska företag tillräckligt stora konkurrensfördelar, skriver Rick Falkvinge.

Christian Engström som är representant för Piratpartiet i Europaparlamentet innehåller dokumenten från Wikileaks inga nyheter, men de bevisar vad Piratpartiet och andra gar sagt i flera år.

– Nu behöver vi inte undra längre. Telegrammet från amerikanska ambassaden bekräftar att det var precis som vi sa, och att vi inte var ute och cyklade när vi påstod att regeringen och statsförvaltningen dansar direkt efter USAs pipa när det gäller övervakning och jakten på fildelare. Vi kan ta av oss foliehatten, och slänga bort den permanent. Vi var inte konspirationspsykotiker, skriver Christian Engström på sin blogg.

Enligt Christian Engström har regeringen ljugit om skälen till nya lagar såsom Ipred, FRA och det kommande datalagringsdirektivet. Han tror att lagarna inte handlar om terrorism, utan för att försvara amerikanska företags intressen.

– Vi vet med säkerhet att justitieminister Beatrice Ask ljuger när hon påstår att datalagringen bara ska vara till för att sätta dit terrorister och grova brottslingar. Det är lögn. I planen som diskuteras i telegrammet framgår att syftet är att komma åt bagatellbrott och fildelning, skriver Christian Engström.