Den 20 januari går årets Lösenordsbytardag av stapeln igen. Det betyder att det är dags att rannsaka dig själv. Har du bytt lösenord på länge? Är dina lösenord säkra nog? Förvarar du dina lösenord på ett säkert ställe? För de flesta är svaret nej på alla frågorna.

I samband med Lösenordsbytardagen gjorde PC för Alla en stor undersökning och frågade över 8 000 svenskar om hur de hanterar sina lösenord. Det visade sig att majoriteten är nonchalanta i sin hantering av lösenord. Få byter regelbundet och förvaringen är bristfällig.

Endast var tionde använder ett krypteringsprogram för att hålla sina lösenord säkra. Något som är ännu mer skrämmande är att två av tio skriver ner sina lösenord på papper ¬- och förvarar bredvid datorn.

Facebook och mejlen röstades fram som den största skräcken att få intrång i – ändå har hela 7 av 10 aldrig bytt sitt lösenord på Facebook. Bland dem som har bytt lösenord är det bara hälften som har som rutin att byta regelbundet.

Fenomenet ”facerape” där någon lyckas komma in på någon annans Facebook-konto och skriva saker i andras namn, var det få som råkat ut för visade undersökningen. Men desto fler, en av tio, känner någon som har råkat ut för det.

Vill du hålla hackarna borta gäller det att byta lösenord regelbundet, det är säkerhetsexperterna överens om. Men att få in rutinen för att göra det är lättare sagt än gjort. Det var därför vi på PC för Alla instiftade Lösenordsbytardagen - den 20 januari varje år vill vi höja säkerhetsmedvetandet och inspirera till ett byte av dina gamla lösenord.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Besökarna på pcforalla.se och prenumeranterna på nyhetsbrevet PC för Alla Express fick svara på frågor om sina lösenordsvanor. Enkäten låg ute under december 2010. Totalt fick vi in 8 791 svar (1 167 kvinnor och 6 953 män, 671 personer uppgav inte kön). Enkätsvaren var anonyma.
Observera att resultaten inte nödvändigtvis är representativa för hela Sveriges befolkning. Även om vi har ett stort underlag är inte urvalet statistiskt säkerställt.

19 år eller yngre 3 %
20-29 år 4 %
30-39 år 8 %
40-49 år 18 %
50-59 år 22 %
60-69 år 28%
70-79 år 13%
80 år eller äldre 2%
Två procent av deltagarna valde att inte ange sin ålder.