Så kom den till slut. Lagom till julhandeln släppte Apple sin omtalade surfplatta Ipad i Sverige sju månader efter USA-lanseringen. I samma veva utsåg Handelns Utredningsinstitut surfplattan till årets julklapp – och marknaden översvämmas av ”Ipad-kopior”. Nej, det är ingen tvekan om att surfplattan är den hetaste it-prylen just nu.
En surfplatta skulle kunna beskrivas som ett mellanting mellan dator och smartphone-mobil. Den ser ut som en bärbar dator – där tangentbordet har brutits bort. Kvar blir en tryckkänslig pekskärm och du styr datorn genom att peka och dra med fingrarna. Behöver du skriva text tar du fram ett virtuellt tangentbord. Du ser alltså tangenterna på skärmen och skriver genom att peka på dem.
Under skalet döljer sig som regel Android eller Ios. Det här är samma system som används i en smartphone, och de bägge prylarna används på ungefär samma sätt. Du laddar enkelt hem nya program, så kallade appar, direkt till plattan. Somliga är gratis medan andra kostar pengar, men eftersom programbutiken är inbyggd i systemet är det enkelt både att hämta och betala för apparna.
Plattan är social
Den stora skillnaden mellan en smartphone och en surfplatta är storleken på skärmen. Surfplattans skärm är med sina 7-10 tum betydligt större än mobilens, och det betyder att det blir lättare att exempelvis surfa och mejla. Ja, surfplattan klarar av allt som du kan göra på din vanliga dator.
Att surfplattan är lättare att ta med sig än en bärbar dator är uppenbar, men det finns även andra fördelar. Eftersom den styrs från skärmen blir den mer social. Det blir lättare att visa exempelvis fotoalbum eller vägbeskrivningar på en karta.
En annan användning handlar om att läsa tidningar. Surfplattans skärm är så stor och skarp att den fungerar bra både för text och bilder, och tack vare pekskärmen blir det enkelt att surfa. Den som exempelvis vill läsa Dagens Nyheter kan ta en prenumeration och få hela tidningen nedladdat till sin surfplatta på morgonen, och det finns även liknande satsningar från både dagstidningar och magasin i hela världen.
Medievärlden tror stenhårt på surfplattor, inte minst eftersom man kan ta betalt för sitt material.
Ett annat användningsområde är e-böcker. Det går både lätt och snabbt att ladda hem en elektronisk bok till surfplattan, och den stora skärmen passar bra för att läsa. Däremot är fortfarande renodlade e-boksläsare som Kindle och Iriver Story bättre – eftersom batteritiden är bättre och skärmen ännu skarpare.