Så var det dags. Igen! Än en gång börjar violinister, dansare, journalister och andra kulturutövare gräva i våra plånböcker. Den här gången gäller brandskattningen usb-minnen och externa hårddiskar.

Den 1 april höjs privatkopieringsersättningen med upp till 160 kronor, och på halvstora hårddiskar kan det betyda 50 procents prishöjningar.

Privatkopieringsersättningen, eller kassettersättningen som den också kallas, är en märklig konstruktion. Det är en avgift som tas ut på tomma cd-skivor, dvd-skivor, mp3-spelare och annat som lagrar digital information.

Tanken är att upphovsmännen ska få ersättning när vi privatpersoner gör kopior för privat bruk. Det handlar alltså inte om piratkopiering utan om den lagliga rätten att kopiera till nära anhöriga.

För varje tom skiva som säljs går några kronor till exempelvis violinister, dansare, journalister, och det blir mycket pengar: 2008 brandskattades vi konsumenter på 109 miljoner kronor. Ändå är upphovsmännen inte nöjda. Från den 1 april införs även privatkopieringsersättning på usb-minnen och externa hårddiskar.

En halvstor hårddisk gigabyte får en avgift på 160 kronor, alltså 200 kronor när momsen läggs på. Med tanke på att de kostar runt 400 kronor väntar en kraftig prisökning!

Avgiften är absurd. Galen. Ologisk. Orimlig.

Medan cd-skivan skapades för att lagra musik är usb-minnen och hårddiskar främst till för något annat. Här sparar vi våra egna digitalbilder, videofilmer och Word-filer, och det är här vi lagrar våra säkerhetskopior.

Varför violinister, dansare, journalister ska få betalt när jag gör backup på min bokföring är obegripligt.

Något som är ännu konstigare är systemets konstruktion. I praktiken är privatkopieringsavgiften en punktskatt, men till skillnad från exempelvis sprit- och tobaksskatten är det inte staten som tar in pengarna. Det här gör i stället den privata organisationen Copyswede.

Hur pengarna används kan vi medborgare inte påverka. Nej, vi får inte ens veta hur pengarna används. När vi på PC för Alla har bett att få en lista över vem som får vad har Copyswede vägrat.

Om vi som konsumenter ska tvingas betala borde det vara en självklarhet att pengarna hanteras i demokratisk ordning. Inte via privata inkassoföretag.

Men den stora skurken är trots allt inte Copyswede utan de politiker som har gett dem makten att brandskatta oss. I PC för Allas enkät före valet var det bara Centern som ville ta bort privatkopieringsersättningen, och jag tror att förklaringen är enkel. Kulturetablissemanget är starkt. Vi it-konsumenter är svaga. Man vinner inga val på konsumentfrågor.

Det enda vi kan göra är förstås att välja att handla i utländska nätbutiker i stället. Svårare är det inte att komma undan den orimliga svenska straffskatten.

Att öka privatkopieringsersättningen just nu är oerhört provokativt. Förra året fick strömmande medietjänster som Spotify, Youtube, Voddler och SVT Play sitt breda genombrott, och då försvinner behovet av att lagra musik, film och tv.

För några år sedan privatkopierade vi genom att byta skivor med varandra. I dag skickar vi i stället en länk.

Nu borde det vara läge att diskutera hur vi kan avveckla privatkopieringsavgiften. Inte höja den.

PS. Trodde du diskussionen om privatkopieringsersättning var ny? Inte alls. Läs min krönika från 2005!