Enklare, roligare och smartare saker att göra saker och ting på är alltid välkomna. Här är hemligheterna som gör dig till en expert på Office 10.

18 knep för alla Office-program

1 Göm menyfliksområdet
Tryck tangentkombinationen Ctrl + F1 eller klicka på den lilla pilen uppe till höger bredvid frågetecknet, så slipper du menyflikarna. Gör om för att få tillbaka dem.

2 Senaste dokumenten
De senast använda dokumenten listas inte längre automatiskt under Arkiv-menyn. Men klicka på Senaste, så syns många. Bocka för Kom snabbt åt följande antal senaste dokument längst ned för att låsa ett antal permanent i menyn.

3 Bekämpa musarm
Menyflikarna fungerar utan mus. Tryck ner Alt-tangenten och välj med bokstäver. Aktuella snabbval visas tydligt direkt i menyn.

4 Bygg en egen flik
Klicka på Arkiv, Alternativ och Anpassa menyfliksområdet. Nu kan du göra en helt personlig menyflik med hjälp av knappen Ny flik. Du kan också ändra de befintliga.

5 Enkelt lösenordsskydd
Att kryptera dokument med lösenordsskydd har blivit mycket enklare. Välj Info från Arkiv-menyn och klicka på Skydda dokument. Välj Kryptera med lösenord och skriv in ett säkert lösenord.

6 Dela dokument
Ni kan vara flera som arbetar med samma dokument. Det fungerar bäst med företagsservern Sharepoint, men går att använda också för vanliga användare med delade dokument sparade på Skydrive.

Dokument som delas med alla på Windows Live Skydrive kan redigeras av flera personer.

7 Granska innan du skriver
Gå till Arkiv-menyn och välj Skriv ut. Längst till höger finns nu en förhandsgranskning som du kan zooma in. Den visar exakt hur en utskrift kommer att bli. Byt skrivare till vänster och förhandsvisningen anpassas.

8 Flikbyte med musen
Håll muspekaren någonstans över menyfliksområdet. Sedan kan du snabbt bläddra mellan flikarna med hjälp av mushjulet.

9 Minska säkerheten PÅ EGEN RISK
Om du finner det irriterande att Office öppnar dokument från osäkra källor i skyddad vy kan du stänga av detta. Välj Alternativ i Arkiv-menyn. Klicka på Säkerhetscenter och sedan på knappen Inställningar för säkerhetscenter. Klicka på Skyddad vy och ta bort alla eller några av bockarna.

10 Bildredigera bättre
Powerpoint, Word och Excel har kraftigt utökad bildredigering. Klistra in en bild och du får tillgång till massor med verktyg med förhandsgranskning. Håll bara pekaren över önskat val för att se resultatet.

11 Installera 64 bitar
En 64-bitarsversion av Office 2010 finns med på dvd-skivan. För att kunna använda den måste du först avinstallera alla 32-bitars Office-program. Gå sedan till mappen x64 på skivan och kör filen Setup.exe.
Varning! 32-bitarsversioner av Access-databaser kan inte öppnas med 64-bitars Access - och tvärtom.

12 Extra menyflik
Det finns ytterligare en menyflik i Office-programmen, en som normalt inte visas. Den heter Utvecklare och är till för just sådana. Om du vill ha den, välj Alternativ i Arkiv-menyn. Klicka på Anpassa menyfliksområdet och bocka för Utvecklare i panelen längst till höger.

13 Snabbare manövrer
Det nya Backstage-området som du når via Arkiv-menyn är en bra uppfinning. Men om du bara vill spara eller skriva ut kan det kännas lite omständligt. Då har du tillgång till snabbåtkomstfältet uppe till vänster. Är det några kommandon du saknar kan du fälla ned en lista med pilen och bocka för vad du vill. Du kan också lägga till egna.

14 Kompatibelt med vännerna
Office 2007 och 2010 använder filformat som inte stöds av tidigare Office-versioner. Ska du dela med dig av filer kan du dock enkelt välja att spara i det gamla formatet. Det är dock inte den bästa lösningen, eftersom information i dokumenten försvinner. Be i stället vännerna att installera Microsoft Office kompatibilitetspaket för filformat: korturl.com/komp

15 Dela filer gratis
Lösningen för att dela filer i Office heter Windows Live Skydrive för vanliga användare och Sharepoint Server för företag. Om du har ett litet företag eller bara vill prova servervarianten ändå, testa gratisversionen Sharepoint Foundation: korturl.com/found

16 Spela dig skicklig
Visste du att Microsoft gjort ett spel som hjälper dig att lära dig jobba med Office? Det heter Ribbon Hero och ger rolig utbildning i Word, Powerpoint Excel och Onenote. Det finns bara på engelska, men kan hjälpa till med förståelsen även i ett svenskt Office: www.officelabs.com/projects/ribbonhero

Det här är faktiskt ett spel som tilldrar sig i Office-miljön. Poängen är att lära dig använda programmen.

17 Spara på nätet
Välj Spara och skicka i Arkiv-menyn och klicka sedan på Spara till webben. Klicka på Logga in och ange dina Windows Live-uppgifter. Dina Skydrive-mappar visas inne i Office-programmet och du kan enkelt spara dokumentet på nätet.

18 Jobba online
Dokument som du har sparat på din Skydrive kan du enkelt öppna i Office på en annan dator. Saknar du Office på den datorn? Inga problem. Du kan öppna dina dokument online i Office Web Apps genom att klicka på länken Redigera i webbläsare.