Att sända elektriska signaler i platta ledningar är i sig inget nytt. Varenda kretskort består av lövtunna ledare som fungerar alldeles utmärkt att skicka digital information i. Wiretape Wireslim är en kabel som är byggd på i stort sett samma sätt, breda ledare mellan två tåliga plastfilmer. Allt som allt är den bara 0,16 millimeter tjock och säljs på rulle. Du klipper av den längd du vill ha, och monterar fast i en adapter på vardera sidan.

Och vips har du en förlängningskabel som du kan fästa på väggen och sedan tapetsera eller måla över, istället för att ha en ful pvc-kabel som hänger och dinglar. Det kan vara en snygg lösning på problemet

Ljud, video, telefon och data
Det finns två olika bredder på kabeln, en 34 millimeter bred med fem ledare och en 52 millimeter bred med 18 ledare. Till dessa säljs i paket med olika kontakter för olika ändamål: Analoga anslutningar som stereoljud, kompositvideo, komponentvideo, s-vhs, vga och rj45 telefonjack. Och digitala som nätverkskabel av cat5e och cat6-typ, och hdmi 1.3. Det ska också finnas en usb-variant, men den ser inte ut att säljas i Sverige.

Vi testade en fyra meters kabel med hdmi-kontakter, och kan konstatera att den är extremt enkel att sätta ihop. Mät upp var du vill fästa kabeländarna. I fallet hdmi till vägg-teven så sätter man förslagsvis en kontakt bakom videobänken och en bakom tv-apparaten där de inte syns. Klipp av en lagom bit platt tråd, och tryck fast i vardera fäste.

Sedan skruvar man fast ändarna på väggen och kan påbörja jobbet med att dölja kabeln. Det är den knepiga biten som kräver lite målar- och spackelkunskap. Kabeln är i blank PET-plast och kan behöva ytbehandlas innan färg fäster bra.

Godkänt fritt från störningar
Signalen går iallafall fram bra. Vi använde hela rullen på fyra meter och lyckades inte få några störningar när vi drog den mellan en blu-rayspelare och en tv. För att se hur det funkade med analog signal testade vi också med en vga-variant. Inte heller här upplevde vi någon skillnad mot en vanlig rund kabel.

En Wireslim-kabel kostar mellan cirka 300 och 500 kronor beroende på längd och kontakttyp. För en inredningsentusiast kan det vara en bra investering. Men glöm alla tankar på att möblera om när kablarna väl är på plats. Då får du måla om väggarna på samma gång.

Wiretape Wireslim Hdmi 4m
Tillverkare: Wiretape, www.wireslim.com
Info från: www.deltaco.se
Kabellängd: 4 meter
Anslutningar: Hdmi
Cirkapris: 490 kronor

Plus: Tunn och diskret, lätt att sätta ihop
Minus: Rätt så dyr, inte helt lätt att dölja
Betyg:  (6 av 10)

Fakta

Tillverkare: Wiretape, www.wireslim.com
Info från: www.deltaco.se
Kabellängd: 4 meter
Anslutningar: Hdmi
Cirkapris: 490 kronor

Plus: Tunn och diskret, lätt att sätta ihop
Minus: Rätt så dyr, inte helt lätt att dölja
Betyg:  (6 av 10)