Det är inte bara coolt att ha en datormus med inbyggt minne, det har även en del praktiska fördelar. I den här guiden ska vi, utöver själva byggandet av en minnesmus, fokusera på användningen av den för hemlig lagring. För att göra det behöver vi programmet Nodrives Manager. Att vi väljer just en mus för maskeringen av vårt minne beror helt enkelt på att det är en ovanligt lättarbetat produkt. Givetvis fungerar både ett tangentbord eller något annat usb-tillbehör precis lika bra, om du föredrar det.

STEG 1: Så går du till väga
Du använder tre komponenter: en vanlig usb-datormus (med sladd), en liten usb-hubb samt ett usb-minne (fyra gigabyte). Tanken är att du kopplar musen och usb-minnet till usb-hubben, som sedan kopplas till datorn.

För att göra det hela en smula mer hemligt ska du bygga in både ­hubben och minnet i musen. Du ska sedan gömma det inbyggda minnet från datorns enhetsöversikt, så att ingen utom du vet att det existerar.

Ett hemligt, dolt lagringsutrymme helt enkelt.


Tre musketörer. Den trio komponenter som bygget består av.

STEG 2: Plocka isär musen
I vårt fall börjar vi med att skruva isär musen och konstaterar att det finns en hel del ledigt utrymme för placering av våra övriga komponenter. Vi klipper av usb-kabeln några centimeter från musens kretskort och skalar alla kablarna, både de från kretskortet och de från usb-kabeln. Sedan lägger vi musen och dess usb-kabel åt sidan en stund.


Hatten av. Först tar vi av kåpan för att komma åt usb-kabeln.


Avskalat. Musens kretskort har blivit en usb-kabel fattigare.

STEG 3: Slakta hubben
Vi fortsätter med att skruva isär usb-hubben (1) och plocka ur kretskortet (2). För att minska storleken lite till väljer vi att löda och pilla bort samtliga usb-portar utom micro-usb-porten. I micro-usb-porten (3) placerar vi sedan den kabel som följde med usb-hubben, varpå vi kapar och skalar kabeln (4). Usb-minnet får sig en liknande makeover. Med milt våld pillar vi bort det skyddande höljet och får ned storleken även här (5).

STEG 4: Prova delarnas passform
Då var alla våra komponenter färdigskalade och efter några försök lyckas vi få till en placering där allt får plats i vår datormus. Anledningen till att vi inte plockar bort micro-usb-kontakten är att det blir alldeles för pilligt att löda dit kablar på de små lödpunkterna till kontakten. Men är du duktig på lödning går det givetvis precis lika bra att löda bort samtliga kontakter.


Montera. Så här placerar vi komponenterna.

STEG 5: Koppling och lödning
Dags att koppla ihop alla delar. Först löder vi ihop de fyra kablarna från musens usb-kabel med kablarna från den avklippta micro-usb-kabeln. Av någon anledning har tillverkarna av vår mus använt andra färgkoder än de som är standard för usb-kablar. Vanligen är kablarna svarta, gröna, vita och röda. I vårt fall var muskablarna i stället blå, vita, gröna och orange. Vi plockade därför isär ytterligare en mus (där kablarna hade de vanliga färgerna) och jämförde vart kablarna tog vägen på respektive mus kretskort. På så sätt såg vi hur kablarna skulle kopplas för allt skulle fungera. I vårt fall hörde vitt ihop med vitt, grönt med grönt, svart med blått och rött med orange. Tänk på att det är viktigt att kablarna går till rätt motsvarighet. Kopplar du fel kan du i värsta fall skada både usb-hubb och dator.


Omkopplad. Usb-kabeln går nu till vår hubb i stället för musen.

STEG 6: Löd fast minnet
Vi fortsätter med att löda fast usb-minnet i usb-hubben. Vi tar några korta kabelbitar från den usb-sladd vi tidigare klippte sönder (från usb-hubben). Även här är det viktigt att kablarna löds fast på rätt lödpunkt. Den gröna (+) och den vita kabeln (-) för över själva datainformationen. Den röda kabeln står för +5v-strömmen och den svarta fungerar som jordning (GND). Trots upprepade kontroller lyckades vi löda fast kablarna på fel lödpunkter på usb-minnet. Men det rättar vi till genom att löda fast kablarna på samma omvända lödpunkter även på usb-hubben.


Lött. Minnet är nu fastlött på usb-hubben enligt följande schema (dock vände vi på kablarna av misstag).

STEG 7: Löd färdigt
Så var det dags för den sista lödningen. Vi placerar vår usb-hubb tillsammans med usb-minnet bredvid musens kretskort och löder fast de fyra lösa kablarna på en av hubbens lediga portar. Sedan är det momentet avklarat. Dags att plocka fram superlimmet.


Fixat. Lödningen är helt färdig. Nu ska vi bara pussla ihop allt.

STEG 8: Limma med superlim
För att delarna inte ska skramla runt inne i musen använder vi superlim för att fästa usb-minnet och usb-hubben på sina platser. Den observante har säkert märkt att vi har två lediga usb-portar kvar på hubben. De kan användas för en utökning av minnesmängden, men för tillfället känner vi oss nöjda med våra fyra gigabyte och skruvar ihop musen igen.


Klistrad. Efter lite pusslande är vår mus som ny igen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerat.
Tid: 3 timmar.

Det här lär du dig:

  • Att bygga in ett usb-minne och en usb-hubb i en datormus samt gömma minnet i Windows.

Det här behöver du:

  • Usb-mus med sladd (cirka 100-150 kronor). Vi använde en ­gammal Deltaco-mus.
  • Usb-hubb med minst två portar (cirka 150 kronor från exempelvis Teknikmagasinet).
  • Usb-minne (cirka 90 kronor, också från Teknikmagasinet).
  • Lödverktyg och grundläggande lödkunskaper.
  • Kabelskalare (alternativt sax eller kniv).
  • Programmet Nodrives Manager. Hämta gratis på nodrvman.sourceforge.net.