STEG 9: Så döljer du minnet i Windows
Dags att testa vår nya mus i datorn. Vi pluggar in usb-kabeln och turligt nog hittas både musen och usb-minnet utan några problem. Om du vill kan du sluta här. Att ha en mus med inbyggt minne är ­ganska coolt bara det. Men eftersom vi vill göra lagringen ännu mer hemlig laddar vi ned programmet Nodrives Manager från nodrvman.sourceforge.net.

Programmet är gratis och utvecklat för att gömma enheter i Windows. Det fungerar i Windows XP, Windows Vista samt Windows 7. Vad det gör är att förenkla en modifiering av datorns Register och vilka enheter som syns, samt vilka som inte gör det. Du slipper alltså manuellt gå in i datorns Register och ändra inställningarna, vilket kan ha sina risker.

Efter installationen startar vi programmet och får en översikt över alla tillgängliga enheter. Vårt usb-minne har fått beteckningen F. Vi bockar därför i rutan med samma namn och väljer Save changes.

Vi uppmanas logga ut ur datorn för att ändringarna ska genomföras. Sagt och gjort, vi loggar ut och loggar in igen.


Genomför. Starta Nodrives Manager, kryssa i usb-minnet och logga ut och in igen.

STEG 10: Hemligt uppdrag utfört!
Väl tillbaka i datorn tar vi en titt bland våra diskar och dvd-spelare men ingenstans hittar vi vårt usb-minne. Nodrives Manager har alltså gjort sitt jobb.

Kom dock ihåg att det bara är genvägen till minnet som försvunnit. Vi kan fortfarande komma åt det genom att i Start-menyn välja Kör, skriva in F: och trycka OK. Vill vi göra usb-minnet synligt igen är det bara att repetera samma process i Nodrives Manager, fast då kryssa ur F i stället.

Har du Windows XP Professional, Windows Vista (Professional eller senare) eller Windows 7 (Professional eller senare) finns ­Nodrives Managers funktioner redan inbyggda i operativsystemet. Välj Start, Kör och skriv gpedit.msc för att starta Group Policy Editor. KIicka på User Configuration, Administrative Templates, ­Windows Components, WindowsExplorer. Här hittar du funktionen Hide these specified drives in My Computer.

Dubbelklicka på den och välj Enabled. Här får du sedan välja vilka enheter som inte ska synas, precis som i Nodrives Manager.

_______________________________________________________________

FLER SÄTT ATT BYGGA HEMLIGT MINNE
Komponenterna i ett bygge som det här behöver givetvis inte placeras i en datormus. Ett tangentbord, en usb-högtalare, en skrivare eller andra tillbehör går utmärkt. Har du tillräckligt mycket plats i tillbehöret kanske du inte behöver plocka isär de olika komponenterna alls, utan låta dem vara intakta.
Vill du däremot genomföra bygget i ett mindre tillbehör kan de olika kretskorten förminskas ännu mer genom avlödning av ytterligare komponenter och till och med fysisk kapning av onödiga ytor.

När det gäller maskeringen av minnet i Windows kan du också gå längre. Det finns många program som kan kryptera och lösenords-skydda ditt usb-minne. Truecrypt (truecrypt.org), Folder Lock (newsoftwares.net/folderlock) och Lockngo (keynesis.com/products/lockngo) för att nämna några. Truecrypt är relativt avancerat medan Folder Lock och Lockngo är mer lättförståeliga. Truecrypt är baserat på öppen källkod och är alltså gratis, medan Folder Lock och Lockngo är betalprogram. Vill du testa att endast lösenordskydda en mapp på datorn kan vi rekommendera programmet My Lockbox (fspro.net/my-lockbox).

Lycka till med bygget av ditt eget minnestillbehör!

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerat.
Tid: 3 timmar.

Det här lär du dig:

  • Att bygga in ett usb-minne och en usb-hubb i en datormus samt gömma minnet i Windows.

Det här behöver du:

  • Usb-mus med sladd (cirka 100-150 kronor). Vi använde en ­gammal Deltaco-mus.
  • Usb-hubb med minst två portar (cirka 150 kronor från exempelvis Teknikmagasinet).
  • Usb-minne (cirka 90 kronor, också från Teknikmagasinet).
  • Lödverktyg och grundläggande lödkunskaper.
  • Kabelskalare (alternativt sax eller kniv).
  • Programmet Nodrives Manager. Hämta gratis på nodrvman.sourceforge.net.