Den analoga anslutningen hos din blu-ray spelare är en potentiell källa till piratkopiering, anser filmbolagen så nu tar man ett steg mot att plugga den här luckan. Den första januari i år trädde AACS Adopters Agreement i kraft. Det syftar till att begränsa riskerna för att filmer i hd-kvalitet piratkopieras, genom att dra ner kvaliteten när de visas på en analogt ansluten tv.

Det kommer att börja dyka upp så kallade Image Constraint Tokens inbäddade i blu-ray-skivorna. När en skiva med en sådan spelas upp på en blu-ray-spelare till vilken en tv är ansluten via komponentkablar, så begränsas bildkvaliteten till 540p, vilket bara är snäppet bättre än dvd-kvalitet.

Vissa entusiaster använder sig av komponentkablar för att de är mer tillförlitliga än hdmi när kablarna börjar bli långa, men nu kommer det att bli slut på de möjligheterna framöver. I alla fall om du vill njuta av hd-kvalitet.

Det här är första steget mot målet att helt fasa ut den analoga tekniken från blu-ray-spelarna, något som ska vara klart år 2013, skriver sajten Techradar.

Du kan se om de blu-ray-filmer du köper innehåller denna Image Constraint Token på en speciell logotype som kommer att dyka upp på omslagen.