Att skapa säkerhetskopior av olika filer och inställningar har varit länge varit möjligt i ­Windows. En nyhet i Windows 7 är att du även kan skapa en så ­kallad systemavbildning.

En systemavbildning är precis vad det låter som. Du kan alltså skapa en exakt kopia av hård­disken som innehåller Windows, installerade ­program, olika systeminställningar och vanliga filer.

Vad ska då det vara bra för? Jo, antag exempelvis att hårddisken skulle sluta fungera och du måste köpa en ny hårddisk till datorn.
I stället för att installera om Windows 7 och alla program kan du återställa din dator i ett svep med hjälp av systemavbildningen.

SÅ GÖR DU EN SYSTEMAVBILDNING AV EN HÅRDDISK PÅ DIN DATOR


1. ÖPPNA KONTROLLPANELEN. För att skapa en systemavbildning börjar du med att klicka på Start-knappen och sedan på Kontrollpanelen. I Kontrollpanelen klickar du sedan på alternativet Gör en säkerhetskopia under rubriken System och Säkerhet.


2. SKAPA SYSTEMAVBILDNING. Nu öppnas fönstret Säkerhets­kopiera eller återställ dina filer där all säkerhetskopiering och återställning sker i Windows 7. I vårt exempel klickar vi på alternativet Skapa en systemavbildning långt till vänster i fönstret.


3. VÄLJ EN HÅRDDISK. Eftersom en systemavbildning kan ta upp en hel del utrymme är det smartast att välja att skapa den på en extern hårddisk. Markera därför alternativet På en hårddisk och markera önskad hårddisk i listrutan.


4. SPARA I NÄTVERKET. I vissa versioner av Windows 7 går det även att skapa säkerhetskopior på nätverksenheter. Klicka på knappen Nästa och kontrollera inställningarna. Är du nöjd med allt är det bara att klicka på knappen Starta säkerhetskopiering.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 7.
Tid: 45 minuter.

Det här lär du dig:

  • Skapa en exakt kopia av hård­disken genom att skapa en så kallad systemavbildning.