Sociala medier är den stora snackisen i internetvärlden. Vi nöjer oss inte bara med att vara konsumenter på internet. Vi vill förstås även göra våra röster hörda. Facebook, bloggar och diskussionsforum har de senaste åren vuxit sig gigantiska, och i köl­vattnet av dem har Google lagt in den sociala funktionen Sidewiki i Google Verktygsfält.

Ett verktygsfält är ett litet miniprogram som blir en del av din webbläsare. Den hamnar som en extra knapprad högst upp i webbläsaren, och som du ser i rutan nedan har den många smarta funktioner.

Kommentarer utan kontroll
Vad Sidewiki gör är att lägga till ett kommentarsfält i webbläsaren. Här kan du skriva ett inlägg som är kopplat till en viss webbsida. Du kan exempelvis komma med smarta tips om hur du använder en webbtjänst bättre, skriva in dina synpunkter på en nätbutik eller recensera en ny produkt.

Skillnaden jämfört med den kommentarsfunktion som finns på många sajter är förstås att sajtägaren inte har någon makt över Sidewikis kommentarer. Många företag har ifrågasatt det etiska i tjänsten, eftersom omdömena kan ge oerhört dålig reklam. Men protesterna har inte gett några resultat, och Sidewiki finns kvar.

Naturligtvis ska du ta inlägg som skrivs här med jättenypor av salt. Ett kritiskt inlägg mot en nätbutik behöver givetvis inte betyda att butiken har gjort fel.

Men det är ändå ett alternativt sätt för dig att få ut dina synpunkter (eller din kritik!) på sajterna.

Steg för steg: Kom igång med Sidewiki


1. INSTALLERA. Sidewiki ingår i Googles verktygsfält. För att installera det går du till toolbar.google.se. Klicka på Installera Google Verktygsfält, bestäm om du vill ha Google som standardval, klicka på Godkänn och installera. Starta sedan om webbläsaren.


2. LOGGA IN. För att kunna använda Sidewiki måste du vara
inloggad som Google-användare. Klicka därför på Logga in högst upp till höger. Använd din Gmail-adress – eller registrera dig som användare genom att klicka på Skapa ett konto nu.


3. SLÅ PÅ SIDEWIKI. Du väljer själv om funktionen Sidewiki ska vara på eller av genom att klicka på den blå skiftnyckel-ikonen högst upp till höger. Välj Allmänt och markera Använd Sidewiki. Du kan även klicka på Redigera för att välja när Sidewiki ska visas.


4. SKRIV ETT INLÄGG. Skriv ett inlägg genom att gå in på valfri sajt och klicka på knappen Sidewiki högst upp. Nu öppnas ett fält till vänster. Skriv in en rubrik, ditt inlägg och klicka på Publicera. För att läsa andras inlägg klickar du på Läs inlägg längst ned till vänster.


5. DELA INLÄGG. De inlägg du skriver kan du även publicera på din Blogger-blogg. Det gör du genom att klicka på Mina bloggar på Blogger under inlägget. Du kan även klicka på ditt inlägg och välja Dela för att lägga ut det på Twitter, Facebook eller via mejl och länk.


6. REDIGERA DINA INLÄGG. Om du vill se alla dina inlägg på Sidewiki kan du gå in på www.google.com/dashboard. Bläddra dig ned till Sidewiki och klicka på Sidewiki-poster. Den öppnas nu i vänsterspalten, och du kan välja Redigera eller Ta bort (se steg 5).
__________________________________________________________________

10 andra verktyg i Google Verktygsfält


Supersök (A). Sök direkt i Google. Du kan göra avancerade sökningar genom att klicka på pilen.
Knappar (B). Lägg till fler knappar i Google Verktygsfält, till exempel från Youtube och DN.
Dela (C). Klicka här om du vill dela sajter via exempelvis Facebook, Twitter och Gmail.
Popup (D). Blockera popup-fönster.
Bokmärken (E). Lägg till ett bokmärke för en sajt. Du når det på alla datorer där du är inloggad.
Stavning (F). Kontrollera stavningen när du skriver text i olika webbformulär.
Översätt (G). Översätt sajten till exempelvis svenska eller ­engelska.
Autofyll (H). Fyll automatiskt i namn, mejl, adress och telefonnummer i olika webbformulär.
Sökord (I). Markera de ord som du har sökt efter.
Fler funktioner (J). Lägg till och ta bort funktioner från verktygsfältet. Du kan även logga in och ut från alla Google-tjänster.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Google.
Tid: 5 minuter.

Det här behöver du:

  • En uppkopplad dator med uppdaterad Firefox, Internet Explorer eller Google chrome.

Det här lär du dig:

  • Installera Google Verktygsfält.
  • Hur du kopplar på Sidewiki.
  • Smarta sätt att använda ­Sidewiki – och dela inlägg.
  • Vilka andra smarta verktyg som ingår.