1. Har någon obehörig skrivit saker i ditt namn med din Facebook-inloggning?

Alla
Ja 2 %
Nej 89 %
Nej, men jag känner folk som har råkat ut för det 9 %

Undersökningen gjordes på pcforalla.se under december 2010. Totalt fick vi in 8 791 svar.

En så kallad ”facerape” innebär att någon skriver saker i ditt namn, ofta när du glömt att logga ut. Fenomenet har fått sitt namn från Facebook där det ofta förekommer som bus mellan vänner. PC för Allas läsare är relativt förskonade från detta och skillnaderna mellan könen var försumbara, men bland de som har drabbats finns det många skräckhistorier att berätta…

Läsarnas värsta Facerape-historier

”När jag hälsade på hos en av mina väninnor glömde jag logga ut från Facebook. Nästa dag märkte jag att många hade tagit bort mig som vän. Senare fick jag reda på att hon hade mobbat mina vänner via mitt Facebook.”

”När min vän blev facerape:ad så skrevs det saker som kunde upplevas att han vore en pedofil. Inte kul.”

"Fick min facebook, gmail, loopia (LoopiaDNS), hotmail (3 msn-adresser) övertagna. All e-postl raderades på Hotmail och Gmail (inklusive borttagning av saker sparade på google docs, youtube, google calendar, m.m.).
På Facebook blev alla mina vänner borttagna, alla postade länkar, videos och notes blev borttagna, allt någonsin skrivet på väggen borttaget, alla uppladdade kort borttagna. Fick även användarnamnet bytt på facebook till något oigenkännligt."

”Jag hade samma lösenord för flera tjänster (misstag jag vet). Användarnamn och lösenords-databasen läckte på en community. Både mitt Facebook- och Hotmail-konto kapades efter det. Lösenorden ändrades så jag inte kunde logga in. Facebook stängde snabbt ner mitt konto när jag talade om för dem vad som hände. Hotmail var i stort sett omöjligt att få varaktig kontakt med.”

”Mitt Hotmail-konto kapades, och mail började skickas till människor jag inte kände. Efter att jag bytt lösenord upphörde detta.”

”På en publik dator hade någon på något sätt kommit över lösen till min e-post och började mejla i mitt namn. Mycket otrevligt!”

”Gamla pojkvänner har hackat sig in på mina mejl (flera olika mejl) och tagit uppgifter på mina kontakter och sen kollat upp dem på ratsit o birthday etc..”

"En svartsjuk misstänksam karl skrev i sin kvinnas namn till mig.”

”Hade glömt mobilen inloggad på Facebook och frun ändrade min status så att det stod att jag älskade henne. Och det gör jag ju... :-)”


Har du råkat ut för en såkallad facerape? Berätta i kommentarerna!