Trolleri. Det var det enda ord hackaren lämnade efter sig. Trolleri. När jag kollade min Facebook-sida hittade jag alltså en ny statusuppdatering som jag själv inte hade författat: Trolleri.

Kallsvettig och en smula nojig satte hjärnan igång att försöka klura ut hur sjutton ordet hamnat i min statusuppdatering. Hade jag själv lagt in det – i sömnen? Var det ett virus som lagt in ordet? Eller kunde det verkligen vara så att någon annan hade loggat in på mitt Facebook-konto och lagt in ordet ”trolleri” – i mitt namn?

Ja, något trolleri var det nu inte fråga om. Vid middagsbordet berättade nämligen min oskuldsfulla 9-åriga dotter plötsligt att hon varit inne på Facebook och ”sökt” efter den bild jag berättat att jag lagt in där tidigare, där hon poserar med sin nya trollerilåda.
Någon sökning var det alltså inte hon gjort…

Så hur kom hon förbi mitt hemliga lösenord? Hur kunde en lågstadieelev så enkelt knäcka sig in i sin säkerhetsmedvetne faders konto?

  • Svaret är enkelt. Tyvärr. Hon har ärvt en gammal Ipod Touch från mig, där en av de många ikonerna är just Facebook. Ett klick så är man inne. Inloggningsuppgifter med mera är sparade. Och jag har – hör och häpna – inte ändrat mitt lösenord på Facebook på flera år.

Så, så enkelt är det alltså att ”fejsrejpa” sin pappas konto.

Och vad lärde jag mig av det här? Du ska få en ledtråd… Det innehåller både siffror och bokstäver, stora som små – och är helt nytt för året!

Glöm nu inte att det den 20:e januari varje år är den officiella Lösenordsbytardagen. Passa på att byta dina lösenord – även för Facebook – så undviker du att visa mystiska uppdateringar för alla dina vänner…

PS. Har du råkat ut för intrång på Facebook eller kanske i din inbox? Mejla mig och skvallra…!