Traditionellt har nas-enheter med fyra diskar eller fler varit mer företagsprodukter än hemmaprodukter. Både med tanke på priserna och hur enkla de varit att komma igång med. Synology DS411j är oväntat billig och påstås vara lätt att komma igång med. Vi frågar oss om det är en hemmaprodukt eller mer något för företaget.

Att komma igång med DS411j som lagringsenhet är verkligen enkelt. Startguiden på den medföljande cd-skivan är detaljerad och går steg för steg igenom hur du monterar diskar i enheten, kopplar in den och startar. Diskarna monteras med hjälp av enkla diskslädar i plast som också har fästen för 2,5-tumsdiskar.

Lätt att hitta i nätverket
När du monterat klart, kopplat in och startat enheten är det dags att installera och köra programmet Synology Assistant i datorn. Programmet hittar nas-enheten i nätverket och installerar dess inbyggda program från cd-skivan. När det är färdigt kan du via Synology Assistant nå webbgränssnittet för DS411j och där ställa in hur du vill ha den.

Att skapa diskvolymer, delade mappar och användarkonton är enkelt och handlar i stort sett om att följa anvisningar. Synology Assistant hjälper dig sedan att ansluta till delade kataloger i enheten och få dem som nätverksdiskar i datorn. Är du en van att arbeta med nätverk är de bara att mappa upp direkt från Windows som till vilken delad mapp som helst.

Fullt med finesser
Webbgränssnittet med senaste versionen av Synologys program är snyggt, snabbt och logiskt. DS411j har oerhört mycket funktioner och finesser, ändå är det enkelt att hitta det du behöver.

Synology DS411j webbgränssnitt

Nasen klarar företagsinriktade saker som behörighetskontroll via Windows-domäner och iscsi. Den kan agera ftp-server, och inte minst webbserver med stöd för både databaser och php.

För hemanvändare finns finesser som låter den sköta dina nedladdningar, agera Itunes-server eller generell medieserver. Den kan också strömma bildspel.

Funktionen EZ-Internet ska göra det enklare att komma åt enheten utifrån internet. Enheten består av en guide som hjälper dig ställa in din brandvägg. Men bara om det är en av de brandväggar som finns med i guidens lista.

Godkänt snabb för hemmet
För våra prestandamätningar skapade vi en raid 5-volym uppbyggd av fyra diskar av typen Western Digital Caviar Blue, sata II, 7200 varv/min. Vi körde några stora filkopieringar med en blandning av små och stora filer i Windows. Vi kopierade dels från datorn till enheten, dels åt andra hållet.

Vid kopiering till enheten uppmätte vi lite drygt 12 megabyte/sekund, vid kopiering från enheten lite knappt 18 megabyte/sekund. Hade vi kört raid 0 och aktiverat så kallade jumbo frames hade antagligen prestanda blivit lite högre. Prestanda är sämre än mer påkostade modeller, men fortfarande bra.

Det separata strömaggregatet drar cirka 0,8 watt även när enheten inte är i gång. Under normal drift drar enheten runt 35 watt. En sak vi gillar är hur tyst DS411j är. Den har två fläktar baktill, men de arbetar mycket lite och ljudnivån var för låg för att märkas i vår labbmiljö.

Sammanfattningsvis uppfyller DS411j vad den utlovar, den är plånboksvändlig, med alla sina funktioner är det en allkonstnär och den passar både för lite mer avancerade hemanvändare och för kontor.

Synology DS411j
Tillverkare: Synology, www.synology.com
Anslutningar: Gigabit Ethernet och 2 usb 2.
Protokoll: Cifs/smb, afp, nfs, http, ftp.
Diskplatser: 4 st 3,5-tums sata II.
Raid-nivåer: 0, 1, 5, 5+spare, 6, 10, jbod.
Storlek: 18,4 x 16,8 x 23 cm.
Pris: 3 200 kronor.

Plus: Rejält rymlig, mycket lagring för pengarna. Ljudnivån. Alla funktioner du kan lägga till.
Minus: Lite sämre prestanda än dyrare varianter.
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare: Synology, www.synology.com  
Anslutningar: Gigabit Ethernet och 2 usb 2.
Protokoll: Cifs/smb, afp, nfs, http, ftp.
Diskplatser: 4 st 3,5-tums sata II.
Raid-nivåer: 0, 1, 5, 5+spare, 6, 10, jbod.
Storlek: 18,4 x 16,8 x 23 cm.
Pris: 3 200 kronor.

Plus: Rejält rymlig, mycket lagring för pengarna. Ljudnivån. Alla funktioner du kan lägga till.
Minus: Lite sämre prestanda än dyrare varianter.
Betyg:  (8 av 10)

Mätresultat
Läshastighet:
18 MB/s
Skrivhastighet: 15 MB/s
(med 4 st WD Caviar Blue, sata II, 7200 varv/min i raid 5)
Strömförbrukning: 35 W normal drift, 0,8 W avstängd
Ljudnivå: marginell, ej mätbart