Söndagen den 12 december publicerade hackare massor av data som de kommit över genom att knäcka säkerheten hos Gawker Medias servrar, där bland annat tekniksajter som Gizmodo och Lifehacker finns.

Bland informationen som hackarna kom över återfanns användarnamn, lösenord och e-postadresser till över en miljon registrerade användare. Lösenorden var visserligen krypterade från början men hackarna hade dekrypterat närmare 190 000 av dem och publicerat på nätet. Med detta som underlag lät Wall Street Journal sammanställa en lista över de 50 vanligaste, och antagligen uslaste, lösenorden som Gawker-användarna begagnade sig av.

En del av lösenorden är de enklast möjliga. I topp hittas till exempel ”123456” och ”password”. Andra försöker vara kluriga genom att använda något coolt lösenord från en film, som exempelvis Special Agent Mulder’s ”trustno1”, från Arkiv X. De glömmer dock att andra också har sett filmen’ även hackare. Vissa använder till och med sajtens namn som lösenord.

Att många av de här lösenorden är populära på andra håll också visar siffran inom parentes efter en del av lösenorden. Det är hur vanliga dessa lösenord var vid ett hack av Rockyou.com för drygt ett år sedan, då 32 miljoner användarnamn och lösenord rapporterades stulna.

Känner du månne igen något som ditt eget (se faktaruta i spalten till höger)? Då är det nog läge att byta ut det mot ett bättre. Lösenorden ingår med all säkerhet i de flesta hackares lösenordsdatabaser, vilka de använder för att snabbt hacka sig in hos oförsiktiga användare.

Fakta

  1. 123456 (1)
  2. password (4)
  3. 12345678 (9)
  4. lifehack
  5. qwerty
  6. abc123 (10)
  7. 111111
  8. monkey (14)
  9. consumer
  10. 12345 (2)