En gång i tiden fyllde vi sko­kartonger med pappersbilder och negativ. Det var egentligen bara de mest disciplinerade som alltid satte in dem i prydliga album.

Det här problemet finns kvar i den digitala världen. Många samlar bilder i mappar på hårddisken – eller lämnar dem på kamerans minneskort.

Men att få ordning på sina digital­bilder är betydligt lättare gjort än att skapa fotoalbum för sina pappersbilder. Program som Windows Live Photo Gallery gör mycket av jobbet.

Photo Gallery är ett program som har tre uppgifter. För det ­första skapar det ordning och reda bland digitalbilderna. För att det ska bli lättare att hitta bilder kan det hjälpa dig att tagga bilderna med namn på personerna på bilden och platsen där de är tagna. Det här gör det lättare att söka efter bilder i efterhand.

Gör bilderna bättre
Den andra uppgiften är att förbättra kvaliteten på dina bilder. Du kan ta bort röda ögon, beskära bilderna eller ändra ljus och färger. Det går även att retuschera bort fläckar och andra skönhetsfel från bilderna. Ja, du kan till och med använda Photo Gallery för att skapa avancerade panoramabilder och för att kombinera två dåliga bilder till en bra!

Den tredje uppgiften handlar om att använda dina bilder. Du kan skapa bildspel, göra om dem till videofilmer och bränna dem på dvd – men du har även stora möjligheter att dela med dig av dem på nätet.

Det här är enkelt tack vare synkroniseringen med Microsofts övriga Live-tjänster. Du kan exempelvis skicka ett fotomeddelande via Live Mail eller publicera dem på näthårddisken Skydrive. Allt sköts snabbt med samma inloggning.

I förra delen av vår Windows Live-skola bekantade vi oss med chattprogrammet Messenger, men nu är det dags att lära sig använda kraften i Photo Gallery fullt ut.
__________________________________________________________

KOM IGÅNG MED PHOTO GALLERY 2011

1. Hämta programmen.
Gå in på explore.live.com/windows-live-photo-gallery och klicka på Hämta, Kör. Klicka på Välj de program du vill installera, markera Photo Gallery och klicka på Installera. Nu startar du ett en själv­förklarande installationsguide.

2. Registrera dig.
Du behöver inte registrera dig för att använda Photo Gallery, men en registrering gör att du får större nytta av programmet. Du kan exempelvis dela bilder via näthårddisken Skydrive. Om du redan har en Hotmail- eller Live-adress för mejl kan du använda den, annars registrerar du dig på signup.live.com.

3. Starta.
När programmen har installerats öppnar du Windows Live Messenger genom att klicka på Start-knappen, skriva Photo Gallery och trycka på Retur. Vill du logga in dig för att alltid ha tillgång till nättjänsterna klickar du på Logga in högst upp till höger. Du kan låta programmet komma ihåg dina inloggningsuppgifter genom att kryssa i rutorna Kom ihåg mig och Spara mitt lösenord. Vill du slippa logga in manuellt kryssar du även i Logga in mig automatiskt.


Inte ett öre. Du hämtar Photo Gallery utan kostnad på nätet.

SÅ FUNKAR PROGRAMMET

Flikar (A). Överst i Photo Gallery har du sex huvudflikar. Den första är Arkiv, och där gör du alla inställningar. Den andra heter Start, och innehåller alla grundfunktioner. Redigera låter dig förbättra bildens kvalitet, Sök hjälper dig hitta dina bilder, under Skapa gör du exempelvis panoramabilder medan Visa handlar om att sortera och söka.

Importera (B). Klicka här för att hämta in bilder från kamera eller bildläsare. Du kan även skapa nya mappar för att hålla ordning på bilderna.

Organisera och rotera (C). Med de här knapparna kan du flytta bilder och ta bort dem. Du kan även rotera en bild som har hamnat på fel håll.

Bildinformation (D). Här ger du bilden en tagg, alltså en etikett med information. Du kan exempelvis persontagga för att ange vem den föreställer eller geotagga för att visa var den togs. Det går också att betygsätta och ge bilder bildtexter.

Sök (E). Sök efter bilder utifrån taggar, fotodatum eller betyg.

Bildspel (F). Klicka här för att visa bilderna i ett bildspel.

Dela (G). Dela med dig av dina bilder via nätet.

Logga in (H). Logga in för att exempelvis dra nytta av kopplingen till Skydrive.

Bläddring (I). Bläddra mellan dina olika mappar.

Visning (J). Här ser du dina bilder. Dubbelklicka på en bild för att förstora den och för att kunna redigera.

Genvägar (K). Snabbknappar för att rotera en bild, radera den eller starta ett bildspel.

Visning (L). Välj om du ska visa detaljer om dina bilder – och hur stora miniatyrerna ska vara.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 10 minuter.
Program: WIndows Live.

Det här behöver du:

  • En dator med Windows Vista eller Windows 7.

Det här lär du dig:

  • Hur du installerar Photo Gallery.
  • Så använder du programmet.
  • Att koppla ihop Photo Gallery med Skydrive – och dela foton på nätet.

Del 1
Lär dig grunderna i Windows Live och få full koll på dina kompisar genom att koppla ihop Messenger och Facebook. (Den skolan finns här.)

Del 2
Så använder du Photo Gallery för att få ordning på dina digitalbilder – och så delar du dem med Skydrive och Hotmail. (Den här skolan.)

Del 3

Du lär dig redigera dina videofilmer i Movie Maker. Det färdiga resultatet bränner du på dvd eller publicerar på Youtube. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 4

Vi går igenom hur Live Mail håller ordning på mejl och kalendrar samt tittar närmare på hur du skapar bloggar och hemsidor med Writer. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)

Del 5
Så använder du Mesh för att dela filer både med dig själv och med andra. Lär dig använda den smarta näthårddisken Skydrive. (Publiceras inom kort på pcforalla.se)