Att få tag i film till datorn har länge varit krångligt. Filmbranschen har misslyckats med att erbjuda oss kunder enkla och billiga tjänster, och i stället har många valt olagliga lösningar som pirattjänsten The Pirate Bay.

Men nu börjar det även komma lagliga ­gratisalternativ. På musiksidan har Spotify blivit en jättesuccé, och den svenska tjänsten Voddler hoppas nå samma framgång med film och tv-serier.

I båda fallen handlar det om strömmade tjänster. Du hämtar med andra ord inte ­filmerna till din hårddisk, och kan inte spara dem på en dvd-skiva. I stället tittar du på ­filmen via datorn medan du är uppkopplad.

Precis som Spotify var Voddler från början bara tillgängligt för vissa utvalda och det krävdes en inbjudan (invite). Numera är dock den här begränsningen borta, och nu kan alla i Sverige komma åt Voddler.

Det är dock viktigt att komma ihåg att allt på Voddler inte är gratis. Tjänsten blandar gratisfilmer med sådana som kostar pengar. Nya och populära filmer kostar cirka 40 kronor att hyra i 24 timmar – men det finns gott om gratisfilmer. I skrivande stund finns det runt tusen kostnadsfria filmer att välja bland.

När Voddler lanserades visades filmerna i ett speciellt program, men numera använder du din vanliga webbläsare. Däremot krävs det att du har ett litet klientprogram installerat på datorn. Voddler använder nämligen ett slags fildelningsteknik som gör att alla ska kunna titta på film av bra kvalitet, och då krävs att den här klienten är installerad.

Använd Facebook
Voddler satsar hårt på att även vara en social tjänst. Tanken är att du ska kunna dela filmtips med dina vänner, till exempel genom att koppla ihop Voddler med Facebook.

Du kan också skapa listor med dina favoritfilmer – och visa dem för andra. När du har sett klart en film kan du betygssätta den och skriva en recension, och om du vill se vad andra har tyckt klickar du bara på Review.

Allt det här är förstås frivilligt. Vill du kan du nöja dig med att förvandla datorn till en bio!

SÅ FUNKAR VODDLER

1. I webbläsaren
Voddler styrs via webbläsaren, men när du spelar upp en film försvinner förstås alla menyer och ikoner.

2. Huvudmeny
Första knappen tar dig till Voddlers förstasida medan de följande låter dig välja film, tv-serier, dokumentärer, nya filmer eller hjälp­avsnittet. Låter du musen vila på knappen ser du en snabbmeny.

3. Sök
Du som inte vill bläddra kan i stället söka efter en filmtitel.

4. Sociala funktioner
Här hittar du Voddlers sociala funktioner. Du kan se vad dina vänner gör, skapa en lista över dina favoritfilmer, göra en ­spelningslista av vad du ska se, visa historik över vad du har sett, följa människor för att se deras filmsmak, skriva recensioner och läsa eventuella meddelanden.

5. Konto
Ändra inställningar för ditt konto eller logga ut.

6. Sortera
Här väljer du om filmerna ska presenteras som stora bilder eller i en lista. Du kan också begränsa dig till speciella genrer.

7. Typ
Under Type väljer du om du vill visa alla filmer, bara hyr­filmer eller enbart betalfilmer.

8. Sortering
De här flikarna använder du för att välja om filmerna ska sorteras efter betyg, ålder, popularitet eller i bokstavsordning. Du kan också se vilka filmer som är på gång.

9. Film
Låt musen vila över ett filmomslag för att få en kort sammanfattning. För fler detaljer klickar du på omslaget eller knappen information. Då kan du även läsa recensioner och betygsätta den.

10. Klientprogrammet
Klientprogrammet måste alltid köras för att du ska kunna titta på filmer i Voddler. Ikonen ser ut som ett ”v”.
_________________________________________________________________

5 FRÅGOR OCH SVAR OM VODDLER

1. Hur installerar jag?
För att använda Voddler måste du bli medlem och installera Voddler-klienten. Det gör du genom att gå in på www.voddler.com och klicka på Join Voddler. Om du vill använda din Facebook-inloggning klickar du på Connect with Facebook, annars väljer du Create account.

Nu öppnas ett fönster där du får installera Voddler-programmet. Det gör du genom att klicka på Download Voddler Client, Kör, Kör.

Då startar ett installations­program där du svarar I agree, Next, Next och Install. När installationen är klar ser du hur Voddler-klienten har dykt upp bredvid klockan, längst ned till höger.


Helt öppet! Nu kan alla skaffa Voddler, direkt på sajten.

2. Krävs det att jag har snabbt internet?
För att titta på film krävs en stabil internetuppkoppling på minst 3,5 megabit per sekund. Har du fast bredband är det här sällan något problem, men kör du mobilt bredband är det inte säkert att det fungerar. Kom också ihåg att video förbrukar många megabyte. Betalar du för varje megabyte du förbrukar bör du med andra ord undvika Voddler.

3. Hur tittar jag?
Gå in på www.voddler.com och klicka på Login längt till höger. Fyll i mejladress och lösenord, och välj Keep me logged in on this ­computer om du vill slippa göra inloggningen igen.

Leta upp den film du vill se och klicka på Play Movie (om den är gratis) eller Rent Movie (om det är en betalfilm).

När du startar en film visas den i fullskärmsläge – utan några knappar och menyer. Rör du lite på musen kommer det tillfälligt fram en meny där du kan pausa, spola och ändra inställningar. Den försvinner efter några sekunder om du inte rör musen.

Observera att kontrollen inte är aktiv under reklamen i början av filmen. Den kan du näm­ligen inte spola bort.


Videolik. Du styr uppspelningen av filmen precis som på en gammal video.

4. Hur betalar jag?
Om du bara tittar på gratisfilmer behöver du givetvis inte betala något. Väljer du däremot en hyrfilm får du välja mellan Credit Card (uppge ditt kreditkortsnummer), SMS (ange ditt mobilnummer så dras kostnaden från mobilräkningen), Voddler Ticket (ett slags presentkort).

5. Hur stoppar jag programmet?
Den lilla Voddler-klienten startar automatiskt när du slår på datorn och körs automatiskt i bak­grunden.

Om du vill stoppa den manuellt klickar du på Voddler-ikonen som du ser bredvid klockan längst ned till höger på datorn. Du väljer sedan Stop för att avbryta ­programmet.


Valfri. När du tittar på film måste Voddler-klienten vara igång. Annars kan du stänga av den.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tid: 20 minuter.
Program/tjänst: Film och videotjänsten Voddler.
Läs mer: www.voddler.com

Det här lär du dig:

  • Att komma igång med film- och videotjänsten Voddler.


Det här behöver du:

  • En dator med Windows XP/Vista/7, 13 GB ledigt på hårddisken, en bredbands­uppkoppling på minst 3,5 megabit per sekund.