Så hög blir din pension
Har du fått ditt orange kuvert? Om inte lär det komma snart.
För alla som ännu inte har gått i pension innehåller kuvertet som bekant en sammanfattning av vad vi kan vänta oss för pension – när det väl är dags. Problemet är att de enda siffror du ser där är din statliga pension. Eftersom många även får pengar från olika privata pensionsbolag blir de här siffrorna ganska ­ointressanta för de flesta.
Ett bättre sätt att få koll på sina pensionspengar är att gå in på sajten Minpension.
Här samlas uppgifter från både staten och pensionsbolagen. Om du loggar in på din ­personliga sida kan du alltså både se hur mycket pengar du verkligen har i systemet – och få prognoser för vad du kan vänta dig utifrån det ekonomiska läget.
Har du någon form av e-legitimation kan du logga in på en gång. I annat fall klickar du på en länk och fyller i ditt person­nummer. Du får då inom några dagar hem en personlig kod i brevlådan med vilken du kan logga in direkt från ­Minpensions hemsida.


Middagar till halva priset
Upplägget är enkelt. Varje dag läggs ett nytt erbjudande ut på annonssajten Groupon, och det handlar som regel om erbjudanden som är starkt rabatterade. Du
får exempelvis middagar till halva priset eller nagelförlängning med
70 procent rabatt.
Om du vill utnyttja ett erbjudande köper du en värdecheck direkt på sajten och betalar med betalkort. Checken gäller sedan som betalning på det aktuella stället.

Fyllefilter i Facebook
Systembolagets dotterbolag IQ oroar sig för att fulla Facebook-användare ska skriva opassande inlägg, och de har därför släppt ett så kallat fyllefilter. Det innehåller några reaktionstester som avslöjar om du är tillräckligt nykter för att kunna skriva inlägg. Du väljer själv om du vill göra testet direkt på ­sajten eller koppla ihop filtret med ditt Facebook-konto.

Billigaste maten
Allt fler väljer att köpa färdigpackade matkassar. Många företag erbjuder veckomenyer och mat­leverans hem till dörren, men priset varierar kraftigt. Ja, det kan handla om upp till 32 000 kronors skillnad per år om vi får tro prisjämförelsetjänsten Comparias. De har en tjänst där du fyller i ditt postnummer och får se vilka typer av matleveranser just du kan få och vad det kostar.


Är ditt barn normalt?

Är du orolig för att ditt barn sitter för mycket framför datorn? På sajten Mediebarn kan du se hur mycket andra barn i olika ålders­grupper använder datorn. Bakom sajten står Medie­rådet, och siffrorna bygger på deras omfattande undersökningar bland barn och föräldrar.

Google lär dig surfa

Google tycker att folk kan för lite om internet och teknik, och de har därför lanserat sajten 20 things I learned about browsers and the web. Det här är ett slags digital bilderbok som handlar just om hur man använder internet. Du läser den direkt i webbläsaren, men tyvärr finns den bara på engelska.

Gratisverktyg för säkrare dator
Svenska datorhälsan är namnet på ­Microsofts nya säkerhetssajt. Här kan du ladda ned till exempel Security Essentials och den senaste versionen av Internet Explorer. Men framför allt är det här en kunskapssajt. Läs mer om olika typer av säkerhetshot mot din dator – och hur du skyddar dig.


Kolla alla nyfödda
När någon föds i Sverige läggs information ut på sjukhusens sajt. Om föräldrarna vill läggs det ibland också ut bilder. Sajten Alla webbisar låter dig söka bland den här informationen, och om någon du känner snart ska ha barn kan du även lägga in en bevakning som gör att du får ett mejl så snart det har fötts.

Byt böcker och filmer

Du som har lyssnat klart på en ljudbok eller sett en videofilm har ganska lite nytta av den. Ett bättre alternativ än att låta dem samla damm i hyllan är att använda en bytessajt. Du går in på sajten och registrerar vilka titlar du har och vilka du skulle vilja ha. Om systemet hittar någon som vill göra det här bytet kan ni kontakta varandra och fixa bytet per post. Förutsättningen för att det här ska fungera är att dina titlar finns i systemet. Tjänsterna är gratis, och det enda som krävs är en enkel registrering.

Sveriges bästa shoppingsajt
Vår systertidning Internetworld har utsett postorderjättens Haléns sajt till vinnaren i sin Topp 100-lista.
Kommentarer och betyg från kunderna är tillsammans med blogglänkarna några av de saker som Internetworld uppskattar.


Insiderhandeln avslöjas

En insider är en person som arbetar i ett företag och som använder sin kunskap för att köpa och sälja aktier. Det här är inte automatiskt olagligt, men måste anmälas.
Företagssöktjänsten 121 lanserar nu en tjänst när du kan se vilka affärer en insider i ett företag gör.

Datorns historia

Datorn har en längre historia än många av oss tror, och nu har den fått en helt egen historiesajt. På Datorhistoria.nu läser du om hålkort, Besk, ABC 80, Commodore, Amiga och allt annat som har lett fram till den datorvärld vi har i dag.

Shoppingtipset: Wikipedia blir en bok
Nätsajten Wikipedia är världens största uppslagsverk, och att skriva ut all information på papper skulle förstås vara helt ohanterligt.
Däremot går det att välja ut ett antal intressanta kapitel och omvandla dem till en traditionell ­pappersbok. Det här är tanken bakom tjänsten Book Creator. Vad du gör är att lägga till en liten knapp i Wikipedia. Så snart du kommer till ett intressant avsnitt klickar du på knappen, och lägger på så sätt till den i din bok.
När du är nöjd beställer och betalar du boken som efter en tid kommer hem i brevlådan.


5 sajter där du följer debatten

Newsmill utmanar tidningarna
Dagstidningarnas tredjesidor var länge det viktigaste debattforumet i Sverige, men nu utmanas de av sajter på internet.
Newsmill är den som har lyckats bäst. Här skriver många tunga namn artiklar och inlägg, men dessa blandas även av helt okända röster.Som läsare kan du gå in och kommentera, men du kan även ge ett snabbomdöme genom att färgsätta din åsikt. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad.
Här hörs en annan röst
Second Opinion fyller en lite annorlunda funktion än Newsmill. Här ligger fokus inte på att dra igång nya debatter utan på att komplettera nyhetsflödet med andra åsikter. På Second ­Opinion går det att komplettera och korrigera de vanliga nyheterna. Till skillnad från andra debattsajter tar Second Opinion betalt av de företag och organisationer som vill skriva ett inlägg. Privatpersoner skriver däremot gratis.

Nu släpps alla in i tv-debatten
I SVT-programmet Debatt får bara ett fåtal möjlighet att delta. På Svtdebatt.se kan däremot fler vara med. Sajten är öppen för alla, men en redaktion väljer ut vilka inlägg som är tillräckligt bra för att publiceras.
Naturligtvis går det att kommentera och diskutera debattinläggen, och om det är någon debatt som du tycker är extra intressant kan du få ett mejl så snart det kommer en ny kommentar.


Fem miljoner debattinlägg
All debatt i Sverige är förstås inte politisk, och på Passagen Debatt går det att skriva om precis allt. Ja, det finns totalt nästan fem miljoner inlägg under rubriker som andlighet, hälsa, kärlek och sex.
Följ teknikdebatten
Som PC för Alla-läsare är du förmodligen intresserad av teknik, och sedan förra året finns en speciell debattsajt om just detta. Sajten heter Teknikdebatt, och här kan du läsa inlägg om allt från piratkopiering och surfplattor till vindkraft och klimatpolitik.
Vem som helst kan läsa debatterna, men du som vill kommentera eller skriva egna inlägg måste vara inloggad. Teknikdebatt drivs bland annat av Ingenjörssamfundet.