Allt har förändrats. Merparten av de stora svenska tv-
kanalerna erbjuder numera så kallade play-tjänster på nätet där de lägger ut en hel del av sina program och vissa fall även sänder live. Och för dig som vill titta på film utan att behöva masa dig i väg till den lokala videobutiken finns det massor med hyrtjänster
på internet.

Snart finns det inte längre någon anledning att ha en traditionell tv som du måste betala tv-avgift för – i stället kan det duga gott med att låta datorn ta över jobbet som den främsta underhållnings­maskinen i hemmet.

För att datorn ska klara av den uppgiften behöver den också en passande skärm, helst en modell anpassad för bredbildsformatet som klarar en upplösning på 1 920 x 1 080 så att du kan njuta av exempelvis ­blu-ray-film i högsta kvalitet. Det finns numera en hel del sådana skärmar på den svenska marknaden i storlekar från 25 tum och ända upp till 82 tum. Tilläggas ska att de allra största bamsingarna kostar över 400 000 kronor och ofta primärt är anpassade för att användas i reklam- och företagssammanhang.

I det här testet har vi tittat närmare på modeller som fungerar bra för film, spel, och webb-tv men även som vanliga datorskärmar, och då är 27 tum lite av den gyllene medel­vägen. Det är ett lagom format som gör att du får lite av den vanliga tv-känslan, men utan att skärmen känns för klumpig om du vill placera den på ett skrivbord och använda den som en vanlig datorskärm.

Inbyggda högtalare och hdmi-kontakt
Till testet tog vi in sex modeller från Acer, AOC, Asus, Benq, HP och Viewsonic. Förutom att alla klarar full hd-upplösning har de också det gemensamt att de är utrustade med inbyggda högtalare och minst en hdmi-kontakt vilket var våra grundkrav.
Ingen av testdeltagarna har någon tv-mottagare som du måste betala tv-avgift för, men för dig som absolut vill ha en modell med mottagare finns det mängder med andra alternativ på marknaden som även kan dubblera som datorskärm.l