Fiffig men krånglig Acer
Acer S273HL är utan tvekan mest innovativ om man ser till ­konstruktionen. Skärmdelen ser ­visserligen ut som vilken datorskärm som helst, men foten är däremot lite udda. Den har en asymmetrisk form och på fram­sidan sitter sex upplysta knappar som styr alla funktioner, medan du på fotens bakre kant hittar
det något snåla utbudet med ­kontakter. Det som vi främst ­saknar där är en dvi-anslutning.

S273HL är annars riktigt tunn men det har också ett pris – ström­adaptern har nämligen lyfts ut och placerats i en extern enhet.

I foten har Acer också valt att placera högtalarna som utan tvekan är sämst i testet. Den maxi­mala kapaciteten när det gäller volymen är pinsamt låg och ljudet är i övrigt rätt så trist. En annan sak som absolut inte talar för Acers skärm i det här testet är att den saknar skruvhål för väggmontering.

Vi hade stora problem med bildinställningarna hos Acer S273HL. Den automatiska konfigurationen gav inte något bra resultat och inte heller de för­inställda lägena, så vi gick i stället vidare med den manuella varianten. Till slut lyckades vi hyfsat, men det är ändå svårt att få till en bild där fina detaljer, såsom tunna gråa linjer, syns riktigt ­tydligt.

Betraktningsvinklarna är däremot bättre än genomsnittet då ­skärmen inte har några större problem med exempelvis vita nyanser som blir gula så snart du tittar från en alltför snäv vinkel.


Bra ljud i klumpig AOC
Vare sig formatet eller utseendet hos AOC V27m känns särskilt tilltalande. Skärmen är otroligt klumpig – mycket på grund av att ramens underkant, som inkluderar högtalarna, mäter hela 14 centimeter från botten till toppen.

Runt hela skärmen går också en genomskinlig plastkant som ger ett något billigt intryck. AOC skryter med att modellen har en tjocklek på endast 2,8 centimeter, men det gäller endast för den övre delen av skärmen. Längre ned är tjockleken uppåt fem centimeter.

Menyknapparna sitter helt dolda på den högra kanten och det finns inga markeringar som visar att de finns där. Det ger en ren design, men samtidigt är det svårt att hitta rätt funktion.

Inställningsmöjligheterna är sisådär, men V27m får i alla fall ett plus i kanten för att det går att styra bas och diskant för hög­talarna och för att det finns olika förinställda lägen för ljudet. ­Kvaliteten på ljudet är helt okej men den maximala ljudnivån är något låg. Det är också lite irri­terande att kontakten för hör­lurarna sitter på baksidan där den är svår att komma åt.

Det tar drygt sju sekunder att starta skärmen, vilket är i längsta laget. Överlag ger skärmen en rätt bra bildkvalitet, men visst borde skärpan kunna vässas en aning. Det största problemet är annars att ljusinsläppet är alldeles för stort när du visar mörka bilder, ett problem som blir särskilt tydligt när du tittar på filmer eller webb-tv.


Mångsidig Asus tryggt val
Precis som många andra skärmar i Asus sortiment har VE276Q begåvats med en klassisk blanksvart design utan några onödiga krusiduller. Foten till skärmen sätts fast med en enda skruv som är försedd med ett snabbgrepp, sedan är det bara att ställa skärmen på plats och starta den. Det gör du genom att trycka på den disktreta lilla strömknappen
som sitter på undersidan.

Ljudet som strömmar ur de två högtalarna på tre watt vardera är bättre än vad vi hade väntat oss. Visst låter det lite burkigt som det brukar göra ur interna skärmhögtalare, men det förekommer däremot inte några skrapljud eller liknade som annars är vanligt. Dessvärre har Asus krånglat till det för den som vill lyssna på ljudet via hörlurar, då uttaget för dessa har placerats på baksidan. Via det utmärkta menysystemet går det att ställa in bas, diskant och balans för ljudet.

På det stora hela är VE276Q en schyst allround-skärm som fungerar i många olika sammanhang, med andra ord för såväl kontorsjobb som film och webb-tv. När det gäller underhållningsbiten måste vi dock anmärka på den horisontella betraktningsvinkeln som inte riktigt håller måttet.
Skärmen har också en något ojämn bakgrundsbelysning, men det visar sig i princip bara när du tittar på en helt enfärgad ­bakgrund. Sist men inte minst vill vi framhålla skärmens bild i bild-funktion som gör att du kan öppna en liten ruta i ena ­hörnet för att kunna visa två bildkällor på samma gång.


Benq med rätta kontakterna
Monteringen av foten på Benq M2700HD är onek­ligen onödigt komplicerad eftersom den måste sättas fast med hjälp av fyra lösa skruvar, men som tur är ingår skruvmejsel. Det här är emellertid ett relativt litet problem i sammanhanget eftersom det är något som du sannolikt bara gör en gång.

När det gäller anslutningar ligger Benqs skärm verkligen i en klass för dig. Medan många av konkurrenterna nöjer sig med hdmi, vga och eventuellt ytterligare en eller ett par varianter, så har M2700HD utrustats med en hel armada med kontakter såsom spdif, komponent och komposit video. Benq får också ett plus i kanten för att uttaget för hörlurar sitter på sidan om skärmen där det är för-
hållandevis lätt att komma åt.

Ytterligare en detalj som gör att Benq M2700HD skiljer sig från mängden är att den har hela fyra inbyggda högtalare, och alla dessa finns i en separat konsol under skärmen. Högtalarna ger dessvärre ett ganska blekt intryck då maxvolymen är alldeles för svag samtidigt som ljudet rent generellt inte håller måttet.

Båda betraktningsvinklarna är något sämre än genomsnittet då exempelvis vita fält allt för snabbt blir gula, men det kompenseras av bra kontrast och balanserade färger. Vi har inget att anmärka på när det gäller ljusstyrka och svarstid som båda ligger på rimliga nivåer. Totalintrycket av bild­kvaliteten är att skärmen passar bättre för nöje än nytta, vilket i och för sig inte är något stort minus i det här testet.


Enkel och praktisk HP
På HP:s skärm 2710m är foten monterad redan vid leverans.
Det är riktigt smidigt då det bara är att fälla upp den och köra igång. Det finns inte särskilt mycket att orda om designen. Skärmen är enkel och praktisk och följer HP:s något återhållsamma linje.

Kontakter för vga, hdmi, dvi-d och ljud sitter på skärmens baksida. Det är ett helt okej utbud men det hade inte skadat med exempelvis någon extra ljud­kontakt. Knapparna som styr menysystemet på HP 2710m har alla samlats på underkantens högra sida och är tydligt markerade med vit text. Själva menyn är riktigt snygg och prydlig och avslöjar en hel del finesser så som tidsstyrt sömnläge och en sensor som mäter det omgivande ljuset.

Alla övriga fem skärmar i testet har en matt bildyta men
HP 2710m har i stället en blank variant. Det ger en rätt skön effekt då färgerna tränger igenom skärmen på ett helt annat sätt.
En annan bonus är att skärpan får sig en knuff i rätt riktning. Tyvärr finns det också en negativ sida med den blanka ytan,
och det är att den reflekterar skarpa ljus­källor.
Betraktningsvinklarna är i övrigt inte särskilt imponerande. Färgerna förändas en hel del så snart du går lite åt sidan.

Högtalarna i skärmen ger ett förhållandevis bra ljud med tanke på att de är tvåwattare, det är bara synd att det inte går att styra bas och diskant. En fördel är dock att du kan välja ljud från antingen hdmi eller den ordinarie ljudingången.

Tyvärr har tv:n bara ett års garanti, vilket sänker betyget.


Ovanligt snabb Viewsonic
Det enda som sticker ut en aning på Viewsonic VX2739wm om vi ser till det yttre är den rundade nederdelen med den blå av- och på-knappen. Armen som länkar samman skärmen med den till­hörande fotplattan ser aningen vek ut, men skärmen ändå står stadigt.

Viewsonic har valt att placera menysystemets fyra knappar på skärmens högra sida. Det är smidigt, men dumt nog är knapparna märkta med väldigt otydliga symboler. Menysystemet är lätt att arbeta med men funktionsutbudet imponerar inte. Ljudet kan du inte styra över huvud taget (förutom volymen) och bildinställningarna är heller inte särskilt roliga.

Bildkvaliteten som skärmen producerar är riktigt bra, vilket gör att skärmen faktiskt fungerar hyggligt som ett alternativ för kontoret även om den har sina främsta styrkor inom underhållnings­området. Precis som flera andra skärmar i testet är betraktningsvinklarna något begränsade och det finns också vissa problem med svärtan då det läcker in alldeles för mycket blåaktigt ljus i kanterna.
Enligt specifikationerna har VX2739wm den lägsta respons­tiden bland modellerna i testet. Det är en stor fördel i spel- och filmsammanhang när den måste kunna hinna med i snabba rörelser. Responstiden är en milli­sekund, och det kan jämföras med de närmaste konkurrenterna som ligger på två millisekunder. Skillnaden mellan en och två millisekunder är inte jättestor, men nog är VX2729wm ovanligt snabb.