Under en presskonferens i veckan visade Google upp Android 3.0 som även går under kodnamnet Honeycomb. Enligt Google så kommer operativsystemet antagligen att släppas i slutet av februari om allting går enligt planerna.

Den största nyheten med Android 3.0 är att operativsystemet nu är optimerat för surfplattor. Tidigare versioner av Android är endast anpassade för mobiltelefoner, och passar därför mindre bra till att användas på surfplattor.

Här är några nyheter i Android 3.0 som du antagligen inte kände till.

1. Android 3.0 är nu funktionskomplett
När ett nytt program utvecklas läggs det hela tiden till nya funktioner i sista stund. Varje gång en ny funktion läggs till så måste den testas ordentligt innan den nya versionen kan släppas.

Enligt Google så är Android 3.0 nu funktionskomplett. Det betyder att inga nya funktioner kommer att läggas till innan den färdiga versionen är klar. Det återstår därför bara att testa att all de existerande funktionerna nu fungera och se till att det inte finns några buggar.

Enligt Google så betyder det att Android 3.0 nu är inne på sin sista testperiod innan operativsystemet släpps i skarp version. Detta kommer antagligen att ske i slutet av februari, eller i början av mars om allt går enligt planerna.

2. Android 3.0 "kanske" kommer till smartphones
En fråga många ställt sig är om Android 3.0 även kommer att släppas för smartphones. Operativsystemet är visserligen utvecklat för surfplattor, men frågan är om det kommer att finnas två versioner av operativsystemet i framtiden eller om de kommer att smälta samman.

Enligt en representant Google som PC för Allas systertidning talat med så är sanningen att Google självt är osäkert på vilken väg man ska gå.

Företaget har inte uttalat sig officiellt i frågan ännu. Med tanke på att Googles tidigare satsning på ett operativsystem för surfplattor, Chrome OS, har tonats ned så kan mycket hända framöver.

3. Androidappar kan nu känna av om det körs på en mobiltelefon eller surfplatta
Utvecklare har ställt sig frågan om de nu måste utveckla två versioner av sina appar för Android. En version för Android 2.x och en version för Android 3.0. Enligt Google så kommer inte det att bli nödvändigt.

Appar som utvecklats för Android 3.0 exempelvis, kommer automatiskt att få specifika funktioner avstängda om appen körs på en mobiltelefon. Det betyder att utvecklarna kan utveckla för Android 3.0 för en surfplatta, och appen kommer att fungera även på mobiltelefoner.

Det går fortfarande att skapa appar som endast fungerar i Android 3.0 om utvecklarna vill. Det ska dock bli enklare att skapa en app som kan fungera på båda plattformarna. Ungefär som det fungerar mellan Iphone och Ipad.

4. Surfplattor kommer automatiskt att synkas med mobiltelefoner
Surfplattor med Android 3.0 kommer att kunna synkronisera både appar och inställningar med din Androidtelefon. Köper du en surfplatta med Android 3.0 så kommer den att kunna ladda ned alla inställningar och appar som du redan installerat på din Androidtelefon.

Det kräver förstås att du använder samma Googlekonto på båda enheterna. Synkroniseringen sker åt båda hållen. Laddar du ned en app eller ändrar en inställning på din telefon så kommer det även att uppdateras på surfplattan.

IDG News