Facebook hotar med att stämma dejtingsajten Lovely Faces efter att den laddat ned en miljon profilbilder från Facebook utan tillstånd. Cirka 250 000 av profilbilderna har tillsammans med persondetaljer sedan använts på dejtingsajten.

Enligt upphovsmännen bakom Lovely Faces var dejtingsajten skapad endast för att visa hur enkelt det är att missbruka information som publiceras på sociala nätverk likt Facebook.

Många användare på Facebook har inte ställt in sina sekretessinställningar ordentligt vilket gör det möjligt att hitta grundläggande information och bilder med hjälp av en enkel sökning.

Lovely Faces startades av två italienska mediepersoner som skapade ett lite program som automatiskt samlade in profilbilder och information från Facebook under flera månaders tid.

Genom att använda ett speciellt program för ansiktsigenkänning skapade upphovsmännen olika karaktärer för de personprofiler som laddades ned från Facebook.

– Facebook är en guldgruva för identitetsstöld, men det är själva karaktären kring Facebook och sociala medier i allmänhet, säger de båda upphovsmännen i ett blogginlägg.

Enligt Facebooks talesman, Barry Schnitt, bryter det mot Facebooks användaravtal att stjäla användarnas information från webbplatsen.

– Vi har tidigare, och kommer att vidta, starka åtgärder mot organisationer som bryter mot dessa regler. Vi har varit i kontakt med Lovely Faces och krävt att webbplatsen raderar alla bilder som kommer från Facebook, annars kommer vi ta till juridiska metoder, säger Barry Schnitt.

IDG News