Som en tjock och söt liten robot, kan vi beskriva utseendet hos Huawei U8300 som också är en av de billigaste Android-telefonerna du kan få tag på.

Säljs via 3
U8300 säljs bara via operatören Tre, men om du vill köpa den utan abonnemang kostar den ynka 995 kronor, och det är svårt att slå. Lägg till ett qwerty-tangentbord och vi ser direkt potentialen hos sms:ande ungdomar som inte bryr sig om det senaste men ändå vill ta del av Android. Versionen som telefonen kommer med är den numera något ålderstigna 2.1, och det märks att det mesta är nedbantat för att sänka priset.

Den kanske främsta skillnaden mellan denna och lite dyrare telefoner är skärmen. Här är det ingen oled eller skarp kontrast och klara färger. En ganska oskarp skärm är vad du får, även om färgerna håller en hyfsad kvalitet med tanke på priset. Du måste trycka ordentligt på skärmen innan den reagerar, och att svepa med fingret över skärmen känns inte speciellt smidigt då den ibland missar att reagera.

Skärmen är för övrigt placerad i landskapsläge vilket inte alltid känns optimalt då den ibland blir för kort för att visa vissa appar. Visst kan du vrida på den, men då är det vansinnigt svårt att skriva på tangentbordet.

Tangentbordets stora svaghet är att det saknar svenska tecken som å, ä och ö. Däremot har den hårdvaruknappar för att ringa upp och lägga på, och det älskar vi.

Svarar långsamt
Hastigheten när du bläddrar runt på telefonen är påtagligt lägre än i dyrare telefoner. I bland känns telefonen seg i responsen, men i hastighet påminner den om till exempel X10 Mini. Den något trista pekskärmen gör dock att telefonen känns mer långsammare än vad den är, och om du till exempel vill låsa upp skärmlåset kan du tvingas göra det flera gånger innan den fattar vinken.

Ljudkvaliteten är med beröm godkänd vid samtal, men att ringa kan vara lite pilligt om du har stora fingrar då knapparna är riktigt små.

Även om den är långt ifrån perfekt är Huawei U8300 trots allt en vettig telefon. Du får en Android-lur med tangenbord och wlan som fungerar riktigt bra som telefon. Och om du är missnöjd med att du inte kan synka helt och hållet mot Exchange-servrar i Android 2.1 kan du glädja dig med att du får med Roadsync som fixar biffen. Även Documents To Go från samma tillverkare är förinstallerat, vilket ger en känsla av lite väl mycket business-stuk på en telefon som annars känns väldigt riktad mot ungdomar.

Plus: Priset. Söt.
Minus: Inga svenska tecken. Skärmen.
Betyg:  (7 av 10)

Fakta

Tillverkare: Huawei, www.huaweidevice.com 
Band: 850/900/1800/1900 gsm och 900/2100 3g.
Data: Hsdpa, edge, 802.11b/g, bluetooth 2.1, usb.
Skärm: 2,6 tum tft, resistiv, 320 x 240 pixlar.
Minne: Micro sd.
Kamera: 3,2 megapixel.
Operativsystem: Android 2.1.
Övrigt: Qwerty tangentbord, styrkula, assisted gps, fm-radio
Mått: 9,4 x 6,4 x 1,1 cm
Vikt: 100 g
Cirkapris: 1 000 kronor

Plus: Priset. Söt.
Minus: Inga svenska tecken. Skärmen
Betyg:  (7 av 10)