Som du knappast har undgått har de där rackarna på Apple gjort det som de gör lite då och då – släppt en produkt som skakar om datormarknaden rejält. Ipad, datorn med tio tums pekskärm i stället för mus och tangentbord, och ett operativsystem som är som gjort för det, nämligen samma system som i telefonen Iphone.
Ändå var inte Apple först med konceptet surfplatta. Men det var med Ipad man tog tag i trenden och tryckte gasen i botten, varpå konkurrenterna var tvungna att rusa efter.
Ipad började säljas i Sverige först i slutet av året, och då hade andra tillverkare kommit med sina egna surfplattor.

Så när vi summerade året 2010 fanns det plötsligt en hel armada av surfplattor i handeln och många fler på gång. Inga av de klassiska stora datortillverkarna, men väl andra välkända tillverkare av it-prylar som Creative, Viewsonic och Archos.

Bekvämt att använda

Så vad är egentligen en surfplatta, och vad ska du ha den till? Mest av allt liknar de en smartphone med jätteskärm. Förutom ett par undantag som kör Windows, är det smartphoneoperativ som gäller. Det är Apples eget Ios och alla andra med Android (hittills).
Tanken är dock inte att du ska ringa med dem, även om det går med vissa, utan att ha en enhet att surfa på, skicka mejl, läsa e-böcker, lyssna på musik, kolla filmer och slå ihjäl lite tid i ett och annat spel. I soffan, på balkongen, i baksätet, på flyget, i sängen…

Det finns också en och annan arbetsplats där en enkel bärbar plattdator och rätt program kan vara en riktigt bra lösning.
Allt styrs med fingertopparna på skärmen och en eller ett par, tre funktionsknappar. Text matas in med ett virtuellt tangentbord på skärmen. Ingen av plattorna just nu har traditionell hårddisk. Filer och program lagras antingen på en intern ssd flashdisk eller på minneskort av sd-typ.

En annan sak som nästan alla surfplattor har gemensamt är att det finns en inbyggd programbutik där du enkelt laddar hem och installerar appar (småprogram). Det är samma eller liknande system som i butikerna App Store för Iphone respektive Android Market för Android-telefoner.

Från skräp till succé

Utbudet just nu visar på en stor variation av surfplattor för olika typer av användning och framför allt för olika plånböcker. Från lågbudget på 1 500 kronor till de dyraste på över 7 000 kronor. Och kvaliteten är precis lika varierande. Inte minst när du ser till två av de viktigaste sakerna – hur snabba de är att surfa med, och hur bra utbudet är av nyttiga, smarta och roliga appar. I vårt test har vi givetvis tittat på fler funktioner än så, men det är detta, och hur bra de är på att hantera musik, film och internetbaserade medietjänster som står i fokus.

Därmed blir också kvaliteten på bildskärmen en viktig sak att bedöma. Resultatet är klart varierat med några riktiga höjdare, ett rejält bottennapp och några alternativ som är värda en titt beroende på vad du ska ha plattan till.

Vilken butik för appar är bäst?

Både App Store och Android Market har ett enormt utbud av appar. De flesta stora köpappar och en del spel, finns till båda plattformarna (eller så finns det snarlika appar). Betalfunktion för Market fanns i Sverige först i höstas, och priserna per app är generellt något högre än för Iphone.

Vilken butik är störst?

Apple Itunes App Store hade i januari i år cirka 332 000 appar, medan Android Market hade 220 000. App Store ökar med 19 000 appar i månaden, Android Market med 27 000. (Källor: 148apps.biz och androlib.com). Här har Apple ett försprång. Men Android Market växer snabbare. De har inte lika hårda krav på de appar som ska få vara med i butiken och därmed går det snabbare för en utvecklare att lägga upp sin app till försäljning på Market. Tyvärr innebär det också sämre kvalitetskontroll.

Varför har inte alla Android-plattor tillgång till Android Market?

Market är inte en del av Android, utan ett separat ­program som Google bara delar med sig av till tillverkare på vissa villkor. Bland annat att enheten går att identifiera i ett telefonnätverk. För att det ska fungera behöver den telefon eller 3g-modem med plats för sim-kort.