9 surfplattor att peka finger med

Ipad: Sparsmakad kvalitet från Apple

Systemet bakom det smäckra aluminiumskalet och den stora, högupplösta skärmen drivs av en ARM-baserad processor som Apple kallar Apple A4. Den hör på papperet till de snabbaste i testet, men eftersom Ipad har eget operativsystem kan vi inte göra en exakt jämförande mätning. Väldigt få saker som vi gör på den upplevs som hackiga eller sega. En och annan riktigt tung webbsida får webbläsaren att grina illa, men det skulle den även göra på en vanlig pc.

Struntar i kameran

Ipad utmärker sig genom att Apple har struntat i kamera och vägrar kortläsare. Det kan vara klara nackdelar för vissa, medan andra tar avsaknaden med ro.

En av Ipads bästa egenskaper är den utmärkta skärmen, en ips-panel med fin färgåtergivning, hög ljusstyrka och ingen bild-försämring när du tittar på den från sidan. Operativsystemet Ios är enkelt, snyggt och lättnavigerat, men stelt. Det enda du har är ikoner uppradade. Det hade varit kul med möjlighet till mer information på startskärmen, som med Androids widgetar.

Programutbudet är mycket stort. Det släpps nya Ipad-appar i ett högt tempo och de flesta gamla Iphone-appar fungerar även på Ipad. Programbutiken App Stores gränssnitt börjar faktiskt brista i överblick, med för många program att lista och för lite plats för dem.
Ipad är inte direkt billig, men du får mycket kvalitet för pengarna. Vi testade den dyraste varianten, med 3g och 64 gigabyte minne för 7 600 kronor.

Behöver du inte mycket plats och nöjer dig med wi-fi får du samma kvalitet för en bra bit under 5 000 kronor.

Uppdatering: Nu kommer snart Ipad 2, med ny version av operativsystemet, snabbare processor, lägre vikt, kamera bak och fram och en handfull nya funktioner, som till exempal delning av 3g-uppkoppling via wifi. Priset blir ungefär detsamma som dagens Ipad, så har du tålamod kan det vara värt att vänta.


Archos 101: Elegant lättviktare till bra pris

Franska Archos har hängt med länge och sålt bärbara mediespelare under större delen av 2000-talet. Och steget till att göra en surfplatta kanske inte är så långt då, speciellt som huvudfokus i deras skapelse 101 Internet Tablet bland annat är filmuppspelning.
Det märks inte minst på bra hantering av strömmande media från medieservrar med upnp, och hdmi-utgång så att du även kan koppla den till en tv.

Går att ställa upp

Det här är en riktigt elegant maskin med ytor i borstat aluminium, stadigt chassi och fort-farande tunn form och låg vikt. I vårt tycke konkurrerar den med Ipad i fråga om stilpoäng.
Dessutom har den ett smart inbyggt stöd så att du kan ställa den upp, vilket är ovanligt.

Den är också rejält snabb, och drivs av en en gigahertz ARM-processor. Uppspelning av film i de flesta vanliga format flyter på felfritt upp till 720p. Även andra sysslor, som att ladda stora bilder, pdf-filer eller tunga webbsidor går hyfsat smidigt. Av någon anledning går dock själva gränssnittet lite trögt då och då.

Archos 101 har två påtagliga nackdelar. Det ena är att du inte får tillgång till Androids vanliga programbutik Android Market.
I stället finns en annan programbutik för Archos-plattor som du kan ladda ned från webben och installera. Appslib heter den och innehåller i skrivande stund ungefär 5 000 appar. Du lär hitta det mesta du är ute efter, men Android Market är flera gånger större.

Det andra som drar ned betyget för Archos 101 är skärmen, som är ljussvag och har relativt snäva betraktningsvinklar. Synd på en annars mycket bra och prisvärd surfplatta.


Ziio: Pigg platta för ljudentusiasten

Ziio är namnet på mer än bara Creatives surfplattor. Det är även en serie med ljudprodukter som det är tänkt att Ziio-plattorna (denna och en på tio tum som inte hann ut från fabriken innan testet gjordes) ska kopplas samman med och styra.

Med en Ziio-högtalare kan du bland annat strömma ljud direkt från surfplattan, kontrollera ljudinställningar och en del andra smarta saker, som att hoppa mellan högtalare i olika rum med några enkla skärmtryck.

Även utan speciella högtalare är Creative Ziio en kompetent surfplatta med medieinriktning. Den bygger på en egenutvecklad plattform med generellt snabb processor och extra bra egen-skaper för medieuppspelning. Creative har samma problem med långsam och hackig navigering som Archos, men annars går det mesta snabbt, även webbläsaren.

Skärmen har som de flesta sjutummare en upplösning på 800 x 480 bildpunkter. Det gör såklart filmuppspelningen och översikten på webbsidor lite begränsade, men i övriga sammanhang duger det all-deles utmärkt.

Svårt att se från sidan

Tyvärr har Ziios skärm ett par andra tveksamma egenskaper, Framför allt en av de sämsta betraktningsvinklarna i testet. Du behöver inte vrida den mycket för att se tydliga missfärgningar. Pekfunktionen är inte heller så kul, med resistiv teknik och ingen multitouch.

Ziios nackdel är att den inte har någon bra programbutik. Den saknar Market och den egna Zii Store är inget vidare, med bara en handfull appar. Det finns också något som kallas Ziio Space där det ser ut att finnas mer program, men den lyckas vi inte få att fungera alls.

Uppdatering: Missa inte Creative Ziio 10, som inte hade anlänt när vi gjorde vårt test. Den har samma hårdvara inuti och samma bra mediestöd, men en tio tums skärm på 1 024 x 600 bildpunkter.


Kendo M7: Buggig budgetplatta ett skämt

Android-telefoner har under året sjunkit i pris till strax under tusenlappen för de allra billigaste, och det finns även ett par riktiga budgetalternativ på surfplattesidan. Kendo M7 är en av dessa, med en prislapp på blygsamma 1 400 kronor.

Den har alla delar du kan tänkas behöva. Pekskärm på sju tum, men av enklast möjliga slag. En rätt trist tn-panel med resisitiv pekskärm utan multitouch, fyra gigabyte flashdisk, plats för sd-kort, Android i version 2.1 och en programbutik av egen sort med ett tusentals appar som varierar från skräp till riktigt användbara. Den enda funktion som saknas är kamera.

Flammig och murrig skärm

Skärmen är klart sämst i testet. Den är i och för sig ljusstark och i samma storlek och upplösning som de från Creative, Viewsonic och ZTE, men har trist flammig yta, murrig färgåtergivning och usla betraktningsvinklar.

Pekfunktionen är också halvdan. Därför är det bra att M7 har utrustats med en liten rullkula, som faktiskt är riktigt smidig att navigera i menyer och många program med.

Processor och grafik är de ­absolut enklaste som man kan utrusta en sådan här platta med och fortfarande kunna köra Android. Stora dokument och mer krävande webbsidor går väldigt långsamt att ladda och hackar rejält i navigeringen.

Överlag ger Kendo precis det budgetintryck som prislappen indikerar. Med tanke på det låga priset kanske du inte kan begära så mycket mer.

Det du däremot kan begära är att den fungerar. Vid flera till-fällen kraschar systemet och det krävs då en hårdvarureset för att komma igång igen.

Därför blir det inget annat än underkänt för Kendo M7.


Paddy-T: Svensk tungviktare med Windows

Japp, det finns också en svensk uppstickare som vill vara med och tampas i surfplattekriget. De heter Paddytek, och har gett sig på att göra surfplattor som är Windows-baserade.

Paddy-T är en 10,1 tums platta med Atom-processor, 3g-modem och Windows 7. Den har dubbla usb-portar, mini vga-port för extern skärm och en 32 gigabyte stor ssd-disk. Den här modellen kommer under 2011 att ersättas av en ny modell med samma funktioner, men med annat 3g-modem, högre upplösning på skärmen och mer minne.

Bullrar när du ser på film

Paddy-T är relativt tung: 880 gram, mer än ett hekto tyngre än den näst tyngsta tiotummaren. Samtidigt är den bara ­1,5 centi-meter tjock med stadig ram och aluminiumbakstycke.

Det här är den enda plattan i testet som har kylning med fläkt, och den väsnas en del om du pressar systemet hårt med 3d eller filmvisning. Prestanda är annars som hos en bättre netbook-pc, mycket tack vare ssd-disken. Trots att Paddy-T kör tungrodda Home Premium i stället för ­Windows 7 Starter känns inget överdrivet segt. Eftersom det är en Windows-maskin kan det dock vara bra att installera ett virusskydd, vilket ju kan sega ned en långsam dator en hel del.

Allt i ett-datorerna som kom under 2010 visade att även ­Windows kan fungera med pekgränssnitt. Paddytek har inte några egna program för det, utan allt du får är de inbyggda touch-funktionerna i Windows. De har ett oförtjänt dåligt rykte, och funkar faktiskt helt okej med lite övning, även om både Android och Ios är smidigare.
Framför allt får du med svenska Paddy-T en fullvärdig pc med allt vad det innebär på både gott och ont. Perfekt för vissa, onödigt för andra.

Uppdatering: Paddy-T V2 är nu släppt, och säljs till precis samma pris som föregångaren. Den har bättre bildskärm, mer minne och delvis ny design med touchkontroller utmed ena sidan. Är du intresserad av denna så är det definitivt V2 du ska kika på.


Galaxy Tab: Toppskärm i Samsungs lyxplatta

Innan Ipad landade officiellt i Sverige fanns Samsungs svar, den lyxiga och dyra Galaxy Tab, redan till försäljning. Det är en sjutumsmodell, men till skillnad från de andra har Samsung klämt in lika många bildpunkter som konkurrenterna på tio tum, 1 024 x 600. Det är bara Ipad som har fler pixlar, men inte lika tätt som Galaxy Tab.

Det här gör att bildupplevelsen blir supersnygg med en skärm i toppklass. Du får en tft-panel med grymt fin färgåtergivning och inga problem med snäva vinklar. Med en snabb ARM Coretex-processor och kraftfull ­grafik känns nästan allt du gör oerhört smidigt, från video-­uppspelning till kontorsprogram och spel med 3d-effekter.
En sak blir dock fortfarande lite för tungt, och det är webb-sidor med mycket bilder och komplicerad uppbyggnad. Där segar Tab aningen mer än flera billigare konkurrenter.

Förutom full tillgång till Android Market med alla dess program ingår en handfull nyttiga appar, bland annat en fullt fungerande Office-svit. Med sim-kort i Galaxy Tab får du också tillgång till programmet Samsung Market där flera bra widgetar och appar finns.

Konstigt kabelval

Ett litet irritationsmoment är att Samsung har valt ett eget ­kontaktdon på usb-kabeln för ­pc-koppling och uppladdning. ­Tappar du bort sladden måste du med andra ord köpa en ny hos Samsung. Bara onödigt. Har du obegränsat med pengar att bränna och tycker Ipad är för stor är Galaxy Tab ändå det självklara valet. Den har klockrena prestanda i nästan alla lägen, och skärmen är värd många extra ­kronor. Till skillnad från Ipad har den också kamera.

Uppdatering: Samsung har nyligen visat upp Galaxy Tab 10.1, som fått sitt namn just från skärmstorleken. Det är alltså en större version, som dessutom kör Googles nya Androidversion speciellt för surfplattor, 3.0. Den uppges börja säljas framåt sommaren.


Foloio 100: Ful men fartfylld Toshiba

Priset till testets plastigaste platta går utan tvekan till Toshiba och Folio 100. Det är en orgie i trista materialval och osympatiska, utstickande detaljer. Bildskärmen är inte heller någon fröjd att se på. Den håller ungefär samma klass som den i Archos 101, det vill säga ljussvag, lite ojämna färger och dålig (men inte usel) betraktningsvinkel.

Fnyser du åt det estetiska och har överseende med en bildskärm som borde ha varit bättre, så finns det å andra sidan väldigt mycket att tycka om här. Det här är den första platta vi sett som är baserad på Nvidias Tegra 2-plattform som ska ge formatet en rejäl skjuts i prestanda. Och det gör den också. Processorn och grafiken skrämmer upp Folio 100 i samma division som pigga Creative Ziio, och ingenting vi utsätter den för verkar ställa till med några större problem. Webbläsaren flyter på fint, menyer och appar känns pigga och film upp till 720p hd-upplösning spelas upp klockrent.

Folio 100 har hdmi-utgång till tv:n och vanlig usb-port, där du kan koppla in extern lagring. Så länge du håller dig till webb-innehåll eller filer från en pc kommer du långt.

Tyvärr har Folio 100 inte tillgång till Android Market, och det medföljande alternativet med namnet Toshiba Market gör oss inte direkt lyckliga. Här finns möjlighet att köpa digitalt innehåll som musik och film, men bra program är det ont om.

Så Toshiba får både plus och minus i betyg. Folio 100 är snabb på webben och har en plattform med höga prestanda. Men det behövs fler kul program som utnyttjar det.


Viewpad: Prisvärd men svag sjutummare

Viewsonic har släppt två surfplattemodeller, dels en mycket spännande 10-tumsenhet som kör både Windows och Android på samma platta, som vi tyvärr inte hade möjlighet att få in i tid till testet. Dels denna sju-­tummare som mer liknar de övriga småplattorna i testet.

Här har du till det yttre och i funktionerna ungefär samma egenskaper som hos Samsung Galaxy Tab, ett stilrent yttre, sd-kortläsare och sim-kortsläsare på sidan, möjlighet till mobilt bredband och telefoni, kamera på tre megapixel baktill och kamera för videosamtal på framsidan. Den kör Android 2.2 och har tillgång till Android Market.

Det som sedan skiljer dem båda åt är kvaliteten på de olika delarna och prislappen. Viewpad har en svagare processor på 600 megahertz, klenare grafikhårdvara och mindre minne – endast 512 megabyte inbyggt för själva systemet. Ett mini sd-kort på 16 megabyte medföljer dock.

Skärmen har upplösningen 800 x 480 bildpunkter och är aningen blek, även om den fortfarande är trevligare att se på än till exempel Viewsonics och Kendos bildskärmar. Och den har riktigt lyckad touch-funktion. Viewsonic får också ett litet plus i kanten för ett par inbyggda ­stereohögtalare som ger ifrån sig förvånansvärt bra ljud.

Trög och hackig

Det som kommer på efterkälken är prestanda. Den svaga processorn gör att sådant som går galant på vissa andra plattor här blir trögt och hackigt. Högupplöst video flyter visserligen på med anständig uppdateringsfrekvens, men bilden är inte snygg. Hantering av tunga sajter och bildfiler kan vara tålamodsprövande.
Som billigt alternativ till Samsung Galaxy Tab är det här en intressant modell. Så länge du inte gör något som kräver höga prestanda är den klart prisvärd.


ZTE Light: Blygsam med tungjobbad skärm

Kinesiska ZTE är en nykomling med en handfull mobiltelefoner i det lägre prissegmentet. Surfplattan Light är en av dem. Precis som flera av konkurrenterna går den utmärkt att ringa med. Den säljs också för närvarande endast via Telia, men det går att köpa den utan abonnemang om du så önskar. Priset är fördelaktigt, 3 000 kronor för en surfplatta som delar många egenskaper med den 1 000 kronor dyrare Viewsonic Viewpad 7. Du får alltså precis samma skärmstorlek och upplösning, samma uppkopplingsmöjligheter, snarlika kameror och jämförbara mått och vikt.

En skillnad är att ZTE Light har en annan skärmpanel. Den har högre ljusstyrka, men ingen multi-touch och bara resistiv pekteknik med halvdan respons.

Light har en lika snabb (eller långsam) processor och vi mäter och upplever ungefär samma ­prestanda. Det vill säga helt okej för enklare uppgifter, lågupplöst video och de flesta sajter, men för klent för smidig hantering av tung webb och hd-video.

ZTE Light har inte heller något stort internt flash-minne, utan du får utöka med sd-kort. Det ingår åtta gigabyte från Telia.

Du kan ringa röstsamtal, lyssna på fm-radio och har full tillgång till Android Market. En lite märklig detalj är att Androids standardwebbläsare bara går att nå genom att du gör en Google-sökning.

Programmet finns, men ikoner till det saknas från start.
Vi har inte kunnat testa batteritiden. Vårt testexemplar har ett större batteri än den Light som kommer att säljas, och vi oroar oss för att det är lite för klent.


Tabell

Klicka för större bild (pdf)