I samband med att mobilmässan Mobile World Congress slår upp portarna i dag lanserade Samsung i går företagets nya surfplatta, Galaxy Tab 10.1. En av de största nyheterna med den nya surfplattan är att den nu kör på Android 3.0 Honeycomb.

Dessutom har Galaxy Tab 10.1 nu fått en rejält mycket större bildskärm på 10,1 tum jämfört med föregångaren som hade en bildskärm på 7 tum. Den nya bildskärmen erbjuder en upplösning på 1 280 x 800 punkter.

Likt Motorola Xoom och LGs G-Slate körs Galaxy Tab 10.1 på en Nvidia Tegra 2-processor med dubbla kärnor som spinner på i en gigahertz. Vikten är 0,6 kilo, något lättare än Motorola Xoom som väger 0,7 kilo.

Surfplattan körs med standardversionen av Android 3.0 och Samsung har struntat i att lägga på gränssnittsskalet Touchwiz som följer med flera av företagets smartphones.

Galaxy Tab 10.1 har en 8 megapixel kamera på baksidan och en 2 megapixel kamera på framsidan för videosamtal. Surfplattan kommer att erbjudas i två versioner med ett lagringsutrymme på antingen 16 eller 32 gigabyte. Galaxy Tab 10.1 har dock varken anslutningar för usb eller hdmi.

Samsung meddelade att Galaxy Tab 10.1 kommer att börja säljas i Europa och Sverige i juni. Pris är än så länge okänt.

IDG News