För några månader sedan försvann censuren i Sverige. I exakt 100 år hade vi en filmcensur där politiker och myndigheter bestämde vad vuxna människor skulle få se på filmduken, men den 1 januari försvann den.

Jag har hört få människor som saknar filmcensuren. I ett modernt och upplyst samhälle är det självklart att vi själva får bestämma vad vi ska se i biomörket.

Men samtidigt som frihetens vindar blåser genom landets biosalonger ser vi raka motsatsen på skärmen. Apples censorer vill bestämma vad vi ska få titta på i surfplattan Ipad – och de är tuffare än svenska myndigheter någonsin har varit.

När danska dagstidningen Ekstrabladet skulle publiceras på Ipad tog det stopp. Apple tyckte att en av tidningens fotomodeller var alltför naken. På samma sätt har tecknade tolkningar av Oscar Wildes och James Joyces böcker stoppats.

Den brittiska modetidningen Dazed & Confused var tvungen att retuschera bort bröstvårtor i sin Ipad-utgåva, som internt fick namnet ”the Iranian version”. Och när nätbutiken Simply Beach startade en Ipad-version fick de problem med Apples moralpolis. Deras brott? Att visa kvinnor i badkläder!

Nu handlar Apples censur inte bara om moralism utan även om kommersialism. Tidningen Android Magasinet, som skriver om Apple-utmanaren Android, stoppades i Ipad och samma öde drabbade nyligen Sonys butik för e-böcker. Sony konkurrerar med Apple om att sälja elektroniska böcker, och beslutet betyder alltså att Ipad-användarnas valfrihet begränsas när det gäller att handla böcker.

I vissa fall kan förstås besluten beskrivas som olycksfall i arbetet, och Apples fatwa mot bikiniförsäljaren upphävdes faktiskt sedan fallet fått uppmärksamhet på nätet. Men i grund och botten handlar det inte om misstag utan om en genomtänkt strategi.

Apples riktlinjer förklarar tydligt att exempelvis pornografi och religionskritik är förbjudna ämnen, och de stoppar sådant som är stötande eller nedsättande.

Apple-chefen Steve Jobs har tidigare förklarat att företaget har ett ”moraliskt ansvar att hålla porren borta från Iphone. Folk som vill ha porr kan köpa en Android-telefon”. Åsikten har gjort honom till en hjälte hos den kristna högern i USA.

Att Apple skyddar Ipad-användarna mot virus och andra skadliga program är förstås bra. Att företaget stoppar rena olagligheter lär inte heller leda till några proteststormar.

Det är också utmärkt att man tydligt kategoriserar materialet och gör det möjligt för exempelvis en förälder att skydda sina barn från våld och porr. Det helt okontrollerade internet är inte alltid en bra förebild.

Ändå tror jag att Apple begår ett stort strategiskt misstag om man låter sin egen amerikanska moral avgöra vad som ska få publiceras. En surfplatta där vi inte tillåts titta på nya badkläder, tecknade klassiker eller läsa om Apple-utmanare lär på sikt inte bli speciellt intressant. Fortsätter Apple agera ayatolla tror jag att konkurrenterna har ett guldläge.

Jag hoppas att det inte dröjer 100 år innan Apple fattar att censur inte hör hemma i ett modernt och upplyst samhälle.