Så sent som förra veckan lanserade Qualcom och Texas Instruments nya processorer för surfplattor. Nu svarar marknadsledaren Nvidia och det med besked.

På Mobile World Congress i Barcelona demonstrerade företaget nästa generation av Tegra-processorn, som går under arbetsnamnet Kal-El (den som kan sina superhjältar vet att Kal-El är stålmannen). Processorn uppges vara världens första fyrkärniga processor avsedd för mobila tillämpningar som surfplattor.


De fyra processorkärnorna gör den nästan dubbelt så snabb som dagens Tegra 2 och tio procent snabbare än Intels Core 2 Duo T7200 på två gigahertz, mätt med prestandatestprogrammet Coremark 1.0. Det skulle innebära att en Surfplatta baserad på Kal-El är snabbare än en billig bärbar pc. Men det slutar inte där.

Kal-El, som även kallats Tegra 3, har en 12-kärning Geforce-grafikprocessor under skalet, med stöd för 3d. Det tillåter upplösningar på upp till 2 560 x 1 600 bildpunkter och gör Kal-El totalt hela fem gånger snabbare än Tegra 2. Stödet för så pass hög upplösning kan bana väg för surfplattor med 10,1-tumsskärm och en upplösning på 300 punkter per tum.

Det är lätt att tro att med all den här kraften så är Kal-El allt annat än strömsnål, men enligt Phil Carmack, som leder Nvidias mobila satsning, så ska processorn vara energieffektivare än Tegra 2. Enligt Nvidia så kan vi räkna med att surfplattor bestyckade med Kal-El kommer att ha en drifttid på upp till tolv timmar på en laddning.

På Mobile World Congress körs spel, som Great Battles Medieval, som portats från Xbox på en surfplatta baserad på Kal-El-processorn. Nvidia har hunnit tämligen långt med processorn, med tanke på att man bara haft den i färdig kiselform i ett par veckor. Kal-El väntas nå tillverkarna av surfplattorn i augusti i år och mobiltelefontillverkarna mot slutet av året.

Tegra-färdplan

Nvidia har presenterat en färdplan för Tegra-processorns utveckling. Den visar att företaget hittills har planer på ytterligare tre varianter, Wayne som är planerad till 2012, Logan 2013 och Stark 2014. Färdplanen indikerar att Wayne kommer att bli ungefär dubbelt så snabb som Kal-El.