I många sammanhang är vanliga söktjänster som Google och Bing hopplöst oprecisa. Vill du exempelvis ta reda på namnet på en viss skådespelare är det bättre att söka hos filmtjänsten IMDB medan en sökning hos Eniro är perfekt för att hitta svenska telefonnummer och adresser.

Naturligtvis kan du gå in på tjänsternas sajter och göra din sökning därifrån, men ett snabbare sätt är att använda Internet Explorers inbyggda sökruta.

Lägg till nya
Sökrutan hittar du längst upp till höger, och den låter dig göra en sökning när som helst. Du behöver med andra ord inte först gå in på söktjänstens sajt och sedan göra din sökning. I stället skriver du in sökordet på direkten.

Som standard använder Internet Explorer Microsofts egen sökmotor Bing, men det här är lätt att ändra. Du kan alltså precis lika gärna ställa in så att Google blir din standardsökmotor.

Men det smarta är att du kan lägga till fler än en sökmotor i Internet Explorer. Du kan exempelvis ha Google som standard, men även välja några andra. Tittar du mycket på film kan du till exempel lägga till IMDB medan du som ofta letar efter telefonnummer och adresser kan komplettera med Eniro. Ja, det finns gott om förvalda sökleverantörer som du kan lägga till med några enkla klick. Du kan exempelvis göra sökningar i Nationalencyklopedin, Wikipedia, Norstedts ordbok och Twitter.

Skulle den sajt som just du vill använda inte finnas som förval är det lätt att lägga till den på egen hand. Det tar bara fem minuter! 
Steg för steg: Ta kommandot över dina sökningar


1. Hitta sökmotorerna. Öppna Internet Explorer, klicka på pilen i sökfältet längst upp till höger och välj Hitta fler sökleverantörer. Nu kommer du till en sida med förvalda alternativ. Bläddra i kategorilistan eller leta under Sök i galleriet.2. Lägg till.
För att lägga till en ny sökmotor klickar du på Lägg till nu. I den varningsruta som öppnas väljer du om den ska bli din standardsökmotor, och om du vill få fram förslag när du gör din sökning. Gör dina val och klicka på Lägg till.3. Skapa ny.
För att skapa en egen sökleverantör bläddrar du dig längst ned på listan över sökmotorer. Här klickar du på Skapa en egen sökleverantör. Behåll den sidan öppen och öppna en ny flik i Internet Explorer genom att klicka på Ny flik (Ctrl+T).4. Gör en testsökning.
Gå till den sajt du vill använda och gör en sökning. Det ord du ska söka efter är TEST (med versaler). När du har gjort din sökning blir webbadressen mycket längre. Markera hela adressen kopiera den med Ctrl + C, och växla till din första flik.


5. Skapa sökleverantören. Klistra in hela webbadressen genom att ställa dig i rutan URL och välja Ctrl + V. Ge sökleverantören ett namn och klicka på Installera sökleverantör. Nu öppnas samma ruta som i steg 2. Gör dina val och klicka på Lägg till.6. Styr sökleverantörer.
För att göra en sökning behöver du bara skriva in ett ord och med hjälp av pilen välja söktjänst. För att styra vilken ordning de visas och vilken som ska vara standard klickar du på pilen och Hantera sökleverantörer.
______________________________________________________________

Fixa sökmotorerna i Firefox
Naturligtvis har även webbläsaren Firefox en funktion för direkt-­sökningar. Även här hittar du ­sökfönstret högst upp till höger och du väljer sökleverantör genom att klicka på pilen.

För att bestämma vilka sökleverantörer du vill använda klickar du på pilen och sedan på Hantera sökmotorer. Här ser du vilka som används, och om du vill bli av med någon kan du klicka på Ta bort. För att lägga till nya väljer du Hämta fler sökmotorer.

Nu kommer du till en lista över alla tillgängliga alternativ, och genom att klicka på Lägg till i Firefox väljer du att lägga till den.
I den blå rutan Ytterligare resurser längst ned till vänster kan du komplettera med ännu fler eller skapa en egen.Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Internet Explorer 8.
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • Internet Explorer 8.
Det här lär du dig:
  • Att välja standardsökmotor.
  • Att lägga till fler sökmotorer.
  • Hur du skapar egna sökmotorer.