Googles nya Chrome 10 innehåller bland annat en helt ny Javamotor för att hantera Javaskript. Enligt tester som utförts på en tidigare testversion av Chrome 10 visade webbläsaren upp en prestandavinst på upp till 64 procent jämfört med föregångaren när den testades med Googles eget testverktyg, V8.

När Chrome 10 testas i testverktyget Sunspider så visar den däremot upp samma resultat som Chrome 9.

Enligt Google så beror skillnaden på att testverktyget V8 mäter prestanda på Javaskript som återanvänds ofta, medan Sunspider mäter alla typer av Javaskript. Det betyder enligt Google att V8 visar bättre i prestandan är i vardagligt användande.

google chrome 10 prestandatest
När amerikanska Computerworld testade Chrome 10 i slutet av förra året var webbläsaren upp till 64 procent snabbare än Chrome 9 i Googles eget testverktyg.

Den senaste testversionen av Chrome 10 har nu Googles nya Javaskriptmotor som kallas Crankshaft. Crankshaft använder en speciell teknik som optimerar kod som körs ofta, och struntar i kod som körs sällan.

Förutom en förbättrad Javaskriptmotor har Chrome 10 även fått stöd för videouppspelning som utnyttjar datorns hårdvara. En funktion som även finns i exempelvis Microsofts IE9.

Chrome 10 har även fått en ny säkerhetsfunktion som stänger av utdaterade insticksprogram, såsom Flash. Tanken är att på sätt höja säkerheten och tvinga användaren att uppdatera sina insticksprogram.

Den nya webbläsaren har även en funktion som gör det möjligt att synkronisera lösenord till olika webbplatser mellan flera datorer. På så sätt behöver användaren inte komma ihåg lösenord oavsett vilken dator han eller hon arbetar vid.

Synkroniseringsfunktionen har även stöd för bokmärken, insticksprogram, appar och andra inställningar för webbläsaren.

Den färdiga versionen av Chrome 10 kommer antagligen att släppas i slutet av mars eller början på april. Vill du testa den senaste versionen av Chrome 10 finns den att ladda ned för Windows och Mac på Google webbplats.

IDG News