Precis som kompisen Photoshop Elements är Adobe Premiere Elements 9 ett småsyskon till ett mer kraftfullt program – i det här fallet Adobe Premiere Pro CS5. Och precis som i Photoshop Elements fall står sig Premiere Elements 9 förvånansvärt bra i jämförelse med sitt tio gånger dyrare storasyskon. (Photoshop Elements 9 och Premiere Elements 9 går dessutom att köpa i ett paket med ytterligare fördelaktigt pris).

Men om Photoshop Elements i mångt och mycket riktar sig till målgruppen halvproffs så passar Premiere Elements lika bra för nybörjaren som den lite mer erfarne hemmafilmaren med drömmar om att bli en ny Steven Spielberg. Det är lätt att använda och det intuitiva gränssnittet gör att du gärna prövar dig fram i jakten på nya roliga funktioner, finesser och effekter.


Animerat. Effekten Cartoon Plus får dina filmer att se tecknade ut.

Flera spår på samma gång
Version 9 av Premiere Elements bjuder på trevliga nyheter både i gränssnittet och bland funktionerna. Den största nyheten i gränssnittet är möjligheten att minimera och expandera ljud- och videospår. Det gör att tidslinjen tar mindre plats i ursprungsläget och att du kan se fler spår samtidigt. Kanske inte någon revolutionerande nyhet direkt, men praktiskt för dig som har en något mindre skärm.

Funktionsmässigt finns de flesta nyheterna under effekter. Roligast är Newblue Cartoon Plus, vilken får dina filmer att se ut att vara tecknade. Nyttigast är ljudeffekterna som hjälper dig att åtgärda ljudproblem och reducera bakgrundsljud.
Varmt välkomna är också möjligheterna att spara inställningar du har gjort bland effekterna som förinställningar och att redigera övriga förinställningar.


Ljudstädning. En välkommen nyhet är möjligheten att åtgärda ljudproblem och reducera bakgrundsljud.

Möjligen är nyheterna i Adobe Premiere Elements 9 lite för få för att motivera ett köp om du har den förra versionen. Dessutom jobbar Premiere Elements 9 ofta frustrerande långsamt även på en ganska kraftfull dator.

De rekommenderade systemkraven ska ses som ett absolut minimum för att programmet ens ska gå att starta – vill du ha en behaglig redigeringsupplevelse måste du ha en bra mycket kraftfullare dator än så.

Plus: Lättanvänt. Många funktioner.
Minus: Långsamt. Lite för få nyheter jämfört med den föregående versionen..
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare/kontakt: Adobe, www.adobe.se
Systemkrav: 2,0 GHz processor med sse2-stöd, 1 GB ram (2 GB för HD-redigering), 9 GB ledigt hårddiskutrymme, Windows XP SP2/Media Center/Vista/7.
Cirkapris: 1 000 kronor (1 400 kronor i paket tillsammans med Adobe Photoshop Elements 9).

Plus: Lättanvänt. Funktionsrikt.
Minus: Långsamt. Lite för få nyheter jämfört med den föregående versionen..
Betyg:  (8 av 10)