En Ipad eller en Galaxy Tab kostar sin slant, men det kommer att finnas surfplattor även för dig som inte vill lägga ut så mycket pengar.

Cebit i Hannover lanserade igår franska Archos en läsplatta som ska kosta 129 euro, det vill säga under 1 200 kronor. Läsplattan, som heter Archos 7ob har en sjutums lcd-skärm med upplösningen 800 x 480 bildpunkter, fyra gigabyte minne och plats för sdhc-kort.

Den är lite mer än en enkel läsplatta för den kan spela upp såväl audio som video och surfa på Internet via wifi 802.11b/g. Batteridrifttiden uppges ligga på sju timmar vid videouppspelning och tio vid läsning och priset ska hamna under 1 200 kronor.

Ny serie surfplattor
Archos visade också upp en prototyp av en fullfjädrad, åttatums surfplatta, den första i en ny serie kallad Arnova. Den här ska finnas till försäljning om tre veckor och ska då inte kosta mer än läsplattan, det vill säga under 1 200 kronor.

För de slantarna får du dock en ganska enkel platta, med en resistiv pekskärm och ”gamla” Android 2.1. Att stoppa i en kapasitiv pekskärm i enheten skulle ha höjt priset med närmare 400 kronor, enligt Archos.

99 Euro
Den här surfplattan ska följas av ytterligare två i familjen, en sjutummare för bara 99 euro, det vill säga under 900 kronor, och en tiotummare som ska kosta 199 euro, det vill säga under 1 800 kronor.

Gemensamt för surfplattorna är att de har plats för Micro SD-kort, usb-port, mini usb-port, audio in och ut, samt en liten pekkänslig musknapp som kan användas till att styra markören.

IDG News