Det var en självsäker Steve Jobs som i går lanserade Ipad 2. Under presentation uppgav han att Ipad 2 springer ifrån konkurrenterna, och han anser att det bästa de kan göra är att gå tillbaka till ritbordet och försöka igen.

Kampen är nu hård och Apple har två fördelar, dels är Ipad inne på sin andra livscykel medan flera av konkurrenterna kämpar med att få ut sin första surfplatta. Dessutom är det möjligt att den enklaste modellen av Ipad 2 kommer bli billigare än någon av konkurrenterna.

Varken HP eller Samsung har ännu uppgett några priser för sina respektive surfplattor, Touchpad och Galaxy Tab 10.1. Det kan mycket väl hända att de båda inväntade gårdagens lansering för att sedan lägga priserna lägre än Ipad 2.

Jämförelse surfplattor
Klicka på bilden för en större version.

Sett endast på hårdvaran hamnar Ipad 2 fortfarande i skuggan jämfört med konkurrenterna. Den stora frågan är om specifikationerna har så stor betydelse hos slutkunderna, eller om det är helhetslösningen som kommer att avgöra.

I tabellen ovan har vi listat de tre största konkurrenterna till Ipad 2 just nu. Vi har även inkluderat den första Ipadmodellen för jämförelse vad gäller pris och specifikationer. Apple sänkte även priset på den enklaste modellen till 3 595 kronor under gårdagen.